Gré breit borstprotheses

VEENDAM - aar het voorbeeld van de Amerikaanse oprichtster Barb Demorest wordt dit helemaal gratis gedaan.

Wereldwijd zijn er vele vrouwen aan het werk om de vele vrouwen die slachtoffer zijn van borstkanker een beetje verlichting en medeleven te brengen.

Eind 2016 ging Knitted Knockers in Nederland van start als een idee van Corrie Kuster en Lies Koster. Her en der werd er wel al knitted knocker-borstprotheses gebreid en gehaakt, maar was het in Nederland nog niet georganiseerd zoals bij de moederorganisatie in de VS.

Gré Schalkwijk uit Veendam werd er door gegrepen na het zien van een tv-spotje over de gebreide borstprotheses. Vroeger gaf ze yoga aan huis om pijnen te verlichten. ,,Dit is ook een manier om mensen te kunnen helpen”, zegt Gré. ,,Het neemt niet veel ruimte in en het kan gewoon thuis”. Ze is blij dat ze op deze manier iets voor deze vrouwen kan doen.

Sinds een jaar breidt Gré borstprotheses om vrouwen te helpen die een borstoperatie hebben ondergaan. Medebreisters, aan wie ze bij haar thuis breicursussen geeft gegeven, zetten zich ook voor het goede doel in.

Siliconen protheses kunnen zwaar zijn en pijnlijk op de littekens drukken. Van siliconen op de huid kan iemand gaan transpireren, ondanks het zijden zakje er omheen. Toch willen vrouwen graag vrouw zijn, en een jurkje dragen of een leuke trui.

,,De gebreide protheses zijn van heel fijn katoen, heel zacht en het irriteert niet. Wol mag er beslist niet in”, weet Gré. ,,De haartjes van wol irriteren de wond, met name kort na de operatie. De breiprothese wordt met fiberfill gevuld. Ze kunnen in de wasmachine gewassen worden. De vrouwen zijn er hartstikke blij mee. Ik krijg er goede reacties over”.

,,Een protheses van katoen met acrylmix neemt minder water op zodat deze ook geschikt is bij het zwemmen. Deze ‘aqua-knockers’ zijn ook gauwer droog. Ik brei altijd een dubbel stel. Een speciale prothese beha is niet nodig voor breiprotheses. In een sportbeha kan er mee worden gesport, waarbij katoen juist in het voordeel is. Ze zijn vormvast. En je kunt het ook op vorm kneden. Indien gewenst kan een tepelvorm worden gebreid.”

Vrouwen kunnen Gré thuis bezoeken voor het bepalen van de maat, en voor het bespreken van de gewenste levertijd. Het duurt anderhalf á twee weken voor de protheses gereed zijn. De eigen beha is voor de maatvoering. Gré heeft een behoorlijk aantal protheses om te laten zien, in cupmaat van A tot zelfs in F. Het breien kan naar wens in verschillende kleuren. Vooral jongere vrouwen dragen een gekleurde beha.

Vol passie: ,,En of je nou 25, 35 of over de 80 bent… Als je er nog behoefte aan hebt en je voelt je nog lekker, dan doe je het. Een mevrouw van over de 80 is er heel blij mee”. Voor Gré was dit het mooiste moment.