Onthulling Social Sofa bij OBS De Noorderbreedte

VEENDAM - Maandagmiddag heeft Groninger gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, samen met wethouder Jaap Velema een spiksplinternieuwe Social Sofa in Veendam onthuld. Op dezelfde tijd vond er in Nederland ook op elf andere locaties zo’n onthulling plaats. De twaalf kunstige betonnen bankjes zijn gewonnen door bibliotheken met een innovatief project.

De wedstrijd was een initiatief van de stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN). POI’s zijn de instellingen die openbare bibliotheken in hun werkgebied ondersteunen. Een landelijke jury koos uit alle ingezonden projecten twaalf winnende bibliotheken uit. Elke winnaar ontving een Social Sofa, een bankje bekleed met mozaïeksteentjes dat symbool staat voor leefbaarheid en verbinding tussen bewoners.

Biblionet Groningen won de prijs met het project De VakantieVoorleestent. De SPN wil via de wedstrijd laten zien dat bibliotheken als spinnen in het web hun nieuwe rol oppakken in het verbinden van mensen, instellingen en lokale kennis.

In de zomervakantie hebben de medewerkers van Bibliotheek Veendam elke dinsdag- en woensdagavond de VakantieVoorleestent opgezet. Dit deden ze in respectievelijk de wijken Noord en Sorghvliet. Ze zorgden voor leuke spelletjes en voorleesmomenten. Zo creëerden zij ontmoeting, uitdaging en verrijking voor jong en oud. Er ontstond bovendien een goede samenwerking met kinderopvang Hoi Pippeloi en Meander. Dit wierp gelijk z’n vruchten af in de voorbereidingen voor de invulling van het programma van de avonden. De VakantieVoorleestent bereikt vele kinderen voor wie (voor-)lezen niet vanzelfsprekend is.