Henk de Vries speelt Messiaen in Grote kerk Wildervank

WILDERVANK - Begin december speelde organist Henk de Vries (38) in Hamburg een paar delen van La nativité du seigneur (De geboorte van de heer). Het kerstconcert werd gelardeerd met werken van onder andere Bach en Franck.

De Vries, glimlachend: ,,Dat concert moest een breed publiek aanspreken. Daarom hebben we de moderne muziek van Olivier Messiaen spaarzaam gedoseerd.” Op 15 december (20.00 uur) speelt hij in de Grote kerk te Wildervank het stuk integraal. En dat is heel bijzonder. Bijzonder, omdat het weliswaar gaat om orgelmuziek van een van de meest invloedrijke componisten van de twintigste eeuw, maar de muziek is tamelijk onconventioneel.

Twee jaar geleden speelde Henk de Vries het werk ook al in Wildervank. De Vries: ,,Na afloop kwam een luisteraar naar me toe. Het was haar eerste kennismaking met Messiaen. Ze zei dat de muziek haar de eerste vijf minuten pijn aan de oren deed. Daarna klonk het voor haar nog vijf minuten vals en vanaf dat moment heeft ze zich erin verloren en vond het prachtig”.

Bijzonder ook omdat het Walcker orgel in Wildervank een van de weinige orgels in Groningen is waarop de muziek van Messiaen gespeeld kan worden. De Vries: ,,De orgels van eigenlijk het hele Noorden, van Noord-Holland via Noord-Duitsland tot aan de Baltische staten en dus ook Groningen, eigenen zich het beste voor barokmuziek. De zuidelijke muziek, Messiaen was een Fransman, heeft een eigen klankidioom. Op het laat-romantische Walcker orgel in Wildervank komt dit goed tot zijn recht.”

En bijzonder is dat er in 2015 ruim honderd mensen naar het concert kwamen. De Vries: ,,Voor zo’n modern stuk is dat best wel veel. We hebben toen geweldige kritieken gekregen. Mede naar aanleiding daarvan kregen we heel veel reacties van mensen die er graag bij hadden willen zijn. Nou, die krijgen vrijdagavond een herkansing!”

Henk de Vries studeerde af aan de conservatoria van Groningen, Den Haag en Hamburg. Hij is vaste orgeladviseur van de Martinikerk in Groningen. Als organist is hij verbonden aan de Petruskerk in Zuidbroek en de Jacobuskerk te Zeerijp, waar hij regelmatig met een van de koren die hij dirigeert optreedt. Al jarenlang is hij een gevierd, veel gevraagd organist in binnen- en buitenland. Hij speelt met evenveel passie voor honderden luisteraars in de grote beroemde kerken der aarde als voor 50 mensen een ‘thuiswedstrijd’ in Zuidbroek. De Vries: ,,Het gaat niet om mij. Het gaat om de muziek.”

Gevraagd naar zijn favoriete componist aarzelt hij: “Nummer een wisselt met mijn gemoedstoestand. Messiaen staat zeker in mijn top 3. Ik hou van het mystieke, het zuivere, het harmonieuze. In deel twee van La nativité du seigneur, getiteld Les Bergers (de herders, red.) hóór je de herders gewoon wandelen, later, bij de schuivende akkoorden zie je de kleuren, de sterren, je hoort de herders bijna neuriën …. Aan de beleving in Wildervank zullen ook zeker de begeleidende videobeelden bijdragen”.

Voorafgaand aan het concert geeft Henk de Vries om 19.00 uur een inleiding.