Samen op zoek naar werk

VEENDAM - Hulp bij het vinden van werk en het sollcitieren. Daarin voorziet het netwerkcafé in Veendam. Het netwerkcafé draait op werkzoekende vrijwilligers die andere werkzoekenden een mogelijkheid biedt om met elkaar kennis en ervaringen uit te wisselen op het gebied van werk zoeken tijdens de netwerkbijeenkomsten op de laatste dinsdag van de maand.

Een gelegenheid waar deelnemers hun CV en sollicitatiebrief kunnen checken, om hun kwaliteiten te ontdekken en om vacatures te bekijken. Er wordt een platvorm geboden van en voor werkzoekenden, voor het delen van nieuws en actualiteiten op de arbeidsmarkt. Gezamenlijk worden ideeën en ervaringen uitgewisseld.

Ook worden er trainingen gehouden en worden er handvaten geboden. Iedere maand wordt een thema behandeld, zoals het thema netwerken. ,,Het Netwerkcafé heeft contacten met het UWV en de gemeente”, legt vrijwilligster Anneke Muis uit. ,,De gemeente is enthousiast over wat wij doen en ondersteunt ons elk jaar met een bedrag.

Het netwerkcafé is tien jaar geleden in het café van de Sorghvliethal begonnen. Op een gegeven moment waren er 130 deelnemers. Waaronder veel vrachtwagenchauffeurs en mensen uit de zorg. Allemaal hebben ze weer een baan kunnen vinden. Waaronder administratief, in de zorg, in de recreatie. Ook worden voor het lopende bandwerk veel mensen gevraagd. Toch zijn er werkzoekenden die ondanks hun hogere opleiding genegen zijn om dit toch te gaan doen. Er zijn ook deelnemers met de VUT gegaan. En er zijn mensen die nu vrijwilligerswerk doen.

Het netwerkcafé is sinds vijf jaar In Dukdalf 2.0 gehuisvest. Er hoeft geen huur te worden betaald. Anneke doet het al 10 jaar. ,,Mensen die weer zonder werk raken komen weer bij ons terug. Gemiddeld vijftien werkzoekenden kunnen we jaarlijks aan een baan helpen. Iedere maand komen er weer nieuwe deelnemers bij. We hebben 356 inschrijvingen.”

Op deze laatste dinsdag van het jaar waren er naast gratis koffie ook schalen met lekkere hapjes. In de zaal met kerstsfeer werd teruggeblikt op het afgelopen jaar. En mooie verhalen aan elkaar verteld. Anneke Muis: ,,De deelnemers kwamen warm en positief over. Ze zijn er ook voor elkaar.” Collega Annelies Smit: ,,Het is heel mooi dat mensen zoveel steun aan elkaar hebben. Je had je er niet op voorbereid en ook niet verwacht, maar dat het wel heel warm is allemaal. En dat mensen elkaar zo omhoog trekken. Er is herkenning en erkenning.”

Door Henk Drenth