Knappertjes van algenpoeder?!

WILDERVANK - Door de Hogeschool Van Hall Larenstein werd aan het gerenommeerde bakkerbedrijf Wieringa uit Wïldervank gevraagd of er Knappertjes met algenpoeder geproduceerd kunnen worden voor het evenement Orbifest in Groningen.

Zij willen deze groene, eiwitrijke Knappertjes uitdelen aan het publiek om te proberen. In de toekomst zullen er steeds meer producten met algen verschijnen. Henk Wieringa ging enthousiast met het deeg aan de slag en uiteindelijk had hij er een smakelijk Knappertje van. De kleur is wel even wennen, want ze zijn behoorlijk groen.

Of er in de nabije toekomst daadwerkelijk algen Knappertjes geproduceerd gaan worden is niet waarschijnlijk. Voorlopig richt het bedrijf zich eerst op de Duitse markt.

Bakkerij Wieringa is in 1914 begonnen toen Hendrik Wieringa de bestaande bakkerij van zijn zwager, Hendrik Boer, overnam. Vóór Wieringa was op deze locatie al zeker vanaf 1826 een bakkersbedrijf gevestigd. Hierdoor is dit het oudste bakkersbedrijf in de gemeente Veendam. De huidige directeur is de kleinzoon van de oprichter van het bedrijf.

Het regionale karakter van haar producten wordt benadrukt door zo veel mogelijk grondstoffen en materialen van leveranciers uit de regio te gebruiken.

Als enige leverancier in Nederland overstijgt het bedrijf het lokale en regionale niveau. Er is geen tweede producent van dit product in Nederland. Het bedrijf richt zich volledig op het product en de varianten erop. Daardoor heeft het familiebedrijf Wieringa’s Knappertjes een unieke positie in Nederland. In 2016 ontving het bedrijf het predicaat Hofleverancier uit handen van de commissaris van de Koning, dhr. R. Paas