Te weinig eigen tijd

HOOGEZAND/VEENDAM - Negen op de tien vrouwen combineert het gezinsleven met een fulltime (18%) of parttime (72%) functie. Bijna 65% van de vrouwen met kinderen tussen de 0 en 12 jaar heeft het zo druk met werk, het huishouden en kinderen dat ze voor zichzelf weinig tijd overhouden.

Meer dan negen op de tien moeders (93%) speelt zelf een grote rol in het halen en brengen van hun kinderen. Voor 86% van de werkende moeders geldt dit ook op werkdagen.

Bij drie op de vijf moeders heeft de (ex)partner ook een aandeel (59%). Een kwart (26%) doet een beroep op familieleden voor het halen en brengen van kinderen.

Tweederde van de moeders (63%) voelt zich tijdens het werk wel eens opgejaagd, omdat de kinderen moeten worden opgehaald. De meeste werkgevers hebben er overigens wel begrip voor als vrouwen aangeven dat ze op een bepaald moment echt weg moeten.

Het is 9 procent van de vrouwen die meededen aan het onderzoek eens overkomen dat ze vergeten was om de kinderen op tijd op te halen, maar de overgrote meerderheid heeft dit (nog) niet meegemaakt.

Om de combinatie van werk en gezin mogelijk te maken, bezoekt 95% van de kinderen minimaal één keer per week een buitenhuis locatie zoals school of kinderdagopvang. Verder zet 36% van de moeders (ook) wekelijks de hulp in van onbetaalde opvang in de vorm van (schoon)ouders.

Buitenhuis locaties bevinden zich tussen de 2 à 3 kilometer van huis, onbetaalde opvang gemiddeld tussen de 5 à 6 kilometer. De meest gebruikte vervoersmiddelen zijn de auto (59%) en de (elektrische) fiets (61%). Een kleine 30% kan de afstand te voet overbruggen.

Bij de mannen zegt overigens minder dan de helft (42%) onvoldoende aan zichzelf te komen. Gemiddeld vinden zij het doordeweeks niet rustig, maar voelen ze zich ook niet gehaast.

Wilt u ook graag uw mening geven over allerlei uiteenlopende onderwerpen, schrijf u dan in bij het RegioNoordPanel.

Dit online panel bestaat uit regionaal betrokken mensen uit Noord-Nederland. Inschrijven kan via de volgende url: www.regionoordpanel.nl