Veendammers interviewen BN’ers

WILDERVANKSTERDALLEN - Het kerstnummer van Straatmagazine De Riepe is uit. Extra dik en helemaal in kleur. En dit keer hadden we een bijzondere gast: de ex-dakloze Appie Strating uit Wildervanksterdallen. Voor dit kerstnummer interviewde hij cabaretière Brigitte Kaandorp en zanger Rikkert Zuiderveld, geassisteerd door de Veendammer Journaliste Yvonne de Noord. Het werd een gesprek over het leven met een lach en een traan. Brigitte lachte al haar tanden bloot om een inbrekersverhaal die Appie aan haar vertelde.

Appie is dertig jaar verslaafd geweest, is nu bijna een jaar clean en woont begeleid in de Wildervanksterdallen.

Een indrukwekkend stukje uit het artikel dat vier pagina’s telt:

,,In de afgelopen weken heeft Appie zich verdiept in het leven van Brigitte. Zijn indruk? Een sterke artiest die haar mannetje staat. Herkent ze zich in dat beeld? ,,Op het toneel zie je mijn inzinkingen niet,” antwoordt ze, ,,maar die heb ik ook. Volgens mij heeft elke artiest dat. Het zijn vaak gevoelige mensen en er is bijna altijd wel iets met ze aan de hand.” Na een korte stilte zegt ze: ,,Ik zal je eens een goed verhaal vertellen, Appie.” De cabaretière schuift haar kopje groene thee aan de kant en buigt naar voren. Appie nipt aan zijn koffie en Brigitte begint te vertellen: ,,Er was eens een man die depressief was. Echt hártstikke depressief. Hij ging naar de dokter en zei dat hij het leven niet meer zag zitten. Hij vond het afschuwelijk en wilde er een eind aan maken. Die dokter hoorde zijn verhaal en reageerde: ‘Voordat je een beslissing neemt, wil ik je iets aanraden. In de stad is een circus met een geweldige clown. Ga daar eens kijken. Je zult ervan opknappen, want je lacht je rot.’ De depressieve man keek een beetje beduusd en antwoordde: ‘Maar dokter, die clown… dat ben ik!’”

Zo, legt Brigitte uit, is het met veel artiesten. ,,Ze kunnen kennelijk zoveel presteren omdat ze ook die diepe put kennen. Ik denk dat daar zelfs een groot deel van hun creativiteit uit voortkomt. Je kunt je pas inleven in je publiek, als je hun gevoelens kent. Dan kun je met ze lachen en huilen. Het leven is niet altijd een feest en ik kan ook helemaal down and out zijn. Neem van mij aan dat artiesten ook lastige periodes kennen. Voor de buitenwereld is dit misschien niet altijd zichtbaar, maar dat komt omdat ze een andere manier hebben gevonden om te ontsnappen aan iets wat ze moeilijk vinden.” Appie vindt herkenning in het verhaal van Brigitte, voor hem soms nog erg zwaar zijn.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de allereerste Riepe op straat werd verkocht. Met dit initiatief van WerkPro kregen de dak- en thuislozen in Noord Nederland een kans op een beter leven. Met de verkoop van de straatkrant hadden ze wat extra inkomsten. Intussen is De Riepe een begrip geworden. Net als veel verkopers, die dit kerstnummer graag vieren met heel veel vaste en nieuwe lezers. De verkopers kopen De Riepe in voor €1.00 en mogen het extra dikke nummer met kerst verkopen voor €2.50. De winst mogen ze houden. Veel verkopers kijken al maanden uit naar dit nummer. Het magazine is te koop in de drie noordelijke provincies.

Naast deze twee hoofdinterviews staat deze speciale kersteditie boordevol interessante artikelen. Laat je ontroeren.