Kerstman arriveert in Veendam -foto’s

VEENDAM - - Zaterdag even na vijven arriveerde de Kerstman in Veendam met de trein van de ‘Noordpool Express’. Onderweg aan boord speelde het Dweilorkest ‘Wakker Worden’. De arrenslee met twee mooie paarden voorgespannen stond al klaar voor de intocht naar het Raadhuisplein. Onderweg mocht een jongen naast de Kerstman mee in de arrenslee. Bij aankomst was het plein met de kerstmarkt weer helemaal vol met bezoekers. ‘Santa’ begaf zich langs de diverse kramen naar het podium voor het gemeentehuis. Daar werd de goedlachse kindervriend door wethouder Henk Jan Schmaal verwelkomt.

Tijdens de kerstmarkt, die met de diverse kramen plaatsvond op het Raadhuisplein en het Veenlustplein, waren mooie prijzen te winnen. Ondernemersvereniging Veendam had ruim 600 prijzen beschikbaar gesteld voor het grote ‘Rad van de Prijzen’. Het geluk van de deelnemers die een of meer loten hadden werd met een fikse draaizwaai door presentator Peter Prummel op de proef gesteld. De prijzen varieerden van horloges, stofzuigers tot de grote prijs: een televisie met grootformaat UltraHD beeld. Deze ging eruit voor een lot van slechts een euro. Op de zondag werd precies dezelfde prijzenronde weer herhaald. De Kerstman deelde de hoofdprijzen persoonlijk uit. Zaterdag was mevrouw Kuiper de gelukkige prijswinnaar. De Kerstman, galant als hij is, hielp haar ook met het dragen van de grote doos het podium af.

De Kerstmarkt heeft traditiegetrouw ook weer in het teken gestaan van de goede doelen. De vier serviceclubs Rotary, Lions, Round Table en Soroptimisten Groningen verkochten voor het goede doel weer allerlei lekkernijen. Het hoofddoel is de Stichting Hoogvliegers. Daarvoor diende de centrale carrousel van de 4 serviceclubs, de gezamenlijke bar met de drankjes op het midden van het Raadhuisplein. Waar de clubs elkaar steeds weer afwisselden. Er werden goede omzetten gedraaid. Naast het hoofddoel hadden de serviceclubs voor hun eigen goed doel ook hun eigen kraam. .

David Slomp en Pieter Woldhuis van de Stichting Hoogvliegers, het hoofddoel van de goede doelenactie, waren met informatiemateriaal aanwezig. “Stichting Hoogvliegers zorgt ervoor dat terminaal zieke kinderen en gehandicapten voor een dag zelf piloot zijn”, verteld David. “Ze mogen in de cockpit zelf vliegen. Iedereen werkt op zo’n dag mee voor de kinderen, van de douane, de brandweer, politie, tot de vrachtwagenchauffeur. Vliegsimulator, vliegtuig en de patatkraam wordt voor deze kinderen en hun familie ingezet. Per jaar worden 15 vluchten vanaf de vliegvelden in Nederland georganiseerd. Die voor de kinderen en familie volledig kosteloos zijn. Dankzij giften, donaties en ook door eigen shoppings van onszelf wordt dit mogelijk gemaakt”.

Het was gezellig druk op de kerstmarkt. Ondanks de regenbuien zaterdag bleven veel mensen in het centrum. Er was tevens een extra koopavond tijden de Moonlightshopping. Waar ook de Kerstman extra sfeer bracht. En de tafeltjes van de horeca vol bezet waren.

Lesley uit Den Helder was met zijn vrouw Jamilla en vier kinderen bij moeders in Veendam op bezoek. Hij vond de Kerstman intocht heel leuk, en heel gezellig. Den Helder heeft zoiets niet. Met de STAR museumspoorlijn als Noordpoolexpres was het dan ook in een heel bijzondere ambiance. Voor dit evenement verdiend de organisatie en de betrokkenen een dikke pluim.