De oorlog in Dennenoord

ZUIDLAREN - et boek ’t Uilennest en Welbereid combineert de dagboeken van de groep verpleegsters die samen ‘t Uilennest vormen met het persoonlijke dagboek van Welbereid. Samen bieden ze een unieke kijk in het leven van een groep verpleegsters in oorlogstijd.

Historicus Rense Schuurmans plaatste de dagboeken in een historisch kader. ,,We hebben twee dagboeken geschreven door verpleegsters van Dennenoord aangeboden gekregen”, vertelt Schuurmans. , De dagboeken zijn geschreven tijdens het laatste, zeer ontwrichtende, oorlogsjaar, vanaf september 1944 tot eind 1945. Ze geven een authentiek inzicht in de barre omstandigheden waarin toentertijd het werk werd uitgeoefend, maar ook lezen we hoe de verpleegsters er de moed inhielden; sinterklaas werd gevierd met heerlijke chocolademelk en speculaas.”

De Tweede Wereldoorlog was een spannende tijd. Dat geldt ook voor de patiënten en verplegers van Dennenoord Zuidlaren en Groot Bronswijk in Wagenborgen. Zoveel wordt wel duidelijk. Van september 1944 tot eind 1945 houden de ‘uilen’ een dagboek bij. Om beurten schrijven ze in het dagboek. Zo kunnen we lezen hoe de Duitsers steeds meer bezit nemen van het Dennenoordterrein. De verpleegsters van t Uilennest worden verspreid over Franeker, Zuidlaren en Wagenborgen. Welbereid, een van de uilen, belandt in Wagenborgen en houdt daar een dagboek bij.

De achterblijvers in Zuidlaren hebben het zwaar en ook de hereniging na de oorlog is in Zuidlaren geen onverdeeld genoegen. De Duitsers hebben het oord in deplorabele staat achtergelaten.

Dit boek is een must voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis van Dennenoord in Zuidlaren, Groot Bronswijk in Wagenborgen, de Tweede Wereldoorlog of de psychiatrie in het algemeen

Dit boek wordt via voorintekening verkocht. Bij voldoende belangstelling wordt het boek gedrukt. De mogelijkheid tot intekening op het boek via erfgoed@lentis.nl is verlengd tot en met de maand januari. Dan ontvang je het boek voor 15 euro.