Meet and Greet met Janneke Vos bij Boekhandel Huizinga in Veendam

VEENDAM - ‘Doe mij maar de gladiolen´ is de titel van het zesde boek van Janneke Vos. De oud-RTV Noordpresentatrice woont sinds augustus 2006 in Roemenië.

In Nederland begon zij in de jaren tachtig haar journalistieke carrière bij het huis-aan huisblad De Veendammer. Ook werkte ze jarenlang voor het Dagblad de Noord-Ooster, later Groninger Dagblad. In Roemenië werkt Janneke onder meer voor het ANP en het KRO-programma Spoorloos.Van haar hand verschenen inmiddels zes boeken over haar emigratie naar Roemenië en het leven in een klein dorpje in Transsylvanië waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

In dit nieuwste boek kijkt Vos niet alleen terug op de roerige jaren op het Roemeense platteland, maar ook op andere al dan niet glorieuze momenten uit haar leven. De gladiolen in de titel verwijzen in eerste instantie naar een paardenrace in Drenthe waar ze het onderspit delfde, terwijl ze zo overtuigd was van haar aanstaande overwinning. Het pakte anders uit. Zoals het leven daarna nog zo vaak anders zou uitpakken dan verwacht.

Vos: ‘Wie had gedacht dat ons bestaan zo´n achtbaan zou worden toen we eind 2006 met een auto vol koffers, honden en potten en pannen daadwerkelijk naar Roemenië emigreerden? Ik niet. We verloren vrijwel alles, maar we hebben het allemaal overleefd. Sterker nog: het is alsof ons bestaan nu pas definitief zijn vorm heeft gevonden. We doen wat we leuk vinden en kunnen ervan leven. Meer heeft een mens niet nodig.’

‘Doe mij maar de gladiolen’ is een verhalenbundel waar een lach en een traan hand in hand gaan. Over gebroken harten, waarzegsters en krachtpatsers, groot geluk, groot verlies en de soms moeilijke verzoening met het leven. Alles of niets. De dood of de gladiolen.

Janneke Vos komt donderdag 1 februari erover vertellen en natuurlijk signeren bij boekhandel Huizinga in Veendam, Kerkstraat 30-32. Inloop 19.30 uur, aanvang 19.45 uur.