De Langeleegte huilt

VEENDAM - et boek heeft als ondertitel, ‘Opzienbarende verhalen over de opkomst en ondergang van het profvoetbal in Veendam’. Het manuscript van 155 pagina’s ligt bij de uitgever. Fleurke: ,,Ik heb wel 150 foto’s waaronder oude persfoto’s. Ook komen er foto’s in uit plakboeken van spelers en oud-trainers. De verhalen in het boek met de foto’s erbij maken het levend. Met dit boek wil ik het profvoetbalavontuur nog een keer tot leven brengen”.

Fleurke heeft oud-spelers en trainers geïnterviewd die bekendheid genieten, kleurrijk zijn of iets bijzonders hebben. ,,Het interviewen van oud-spelers en trainers was eigenlijk een voortzetting, want ik wilde ze allemaal spreken. Ik ben heel lang achter Max Rosies aan geweest. Een van de beste verdedigers ooit die Veendam heeft voorgebracht. Hij was magazijnmeester bij DWM. Hij heeft de overgang meegemaakt naar het betaalde voetbal in 1954.”

,,Jan Blijham werd de Veenkoloniale droom genoemd. Hij werd de oogappel van R.T. Roelofs. De voormalige president-directeur zorgde ervoor dat Jan bij Avebe het oude papier en oud ijzer kon halen. Door hem op dat spoor te zetten is Blijham miljonair geworden. Jakob van Essen is bijzonder omdat hij van het elftal van 1954 de enige nog in leven zijnde speler is die de allereerste wedstrijd in het betaalde voetbal heeft meegemaakt. Hij weet nog heel veel van die tijd. Marnix Kolder was topscorer aller tijden in de clubhistorie van Veendam. Joop Gall is zowel speler als trainer geweest bij Veendam. Johan Derksen is natuurlijk een kleurrijk man. Hij speelde van 1972 tot 1975 bij Veendam.

De hoofdmoot van ‘De Langeleegte huilt’ is het betaalde voetbal van 1954 tot 2013. En dan vooral door de verhalen van de oud-spelers en oud-trainers. Vanaf Jakob van Essen als de oudste tot aan Angelo Cijntje als de laatste die in het betaalde voetbal van Veendam heeft gespeeld. En wat te denken van uitgebreide interviews met voormalig toptrainer Leo Beenhakker en huidig topdoelman Jeroen Zoet.

,,Johan Derksen vertelde me dat hij het belangrijk vindt dat het boek uitkomt. Want de mensen hebben recht op iets blijvends”. Klaas hoopt dat Johan Derksen hem wil bijstaan bij de presentatie van het boek. Het boek wordt in het stadion gepresenteerd. De mogelijke presentatiedatum is (onder voorbehoud) dinsdagmiddag 3 april.