Schrijfster Lisette Jonkman te gast in Schrievers aan de Hunze

SPIJKERBOOR - Lisette Jonkman (1988) is op zondag 4 februari om 15 uur in café ’t Keerpunt in Spijkerboor te gast in de reeks Schrievers aan de Hunze, het literair café van de Stichting Veenbraand.

Zij wordt door Jan Hoekman geïnterviewd over haar werk en leven. De entree is gratis. Jonkman begon al vroeg met schrijven, naar eigen zeggen al voor ze wist wat letters precies waren. Op de basisschool stimuleerde haar leraar meester Pulens haar om meer te schrijven. Dankzij hem, zo zegt Lisette, is ze uiteindelijk schrijver geworden. Bij de boekpresentatie van Lisette’s eerste roman ‘Glazuur’ kreeg ze van haar oude meester het eerste verhaal dat ze ooit had geschreven en dat Pullens al die jaren had bewaard.

‘Glazuur’ betekende de doorbraak voor Jonkman. Met het oorspronkelijke manuscript uit 2011 won ze de Chiklitwedstrijd van Lunsing-Sijthoff, Chiklit.nl en Bol.com mee en tekende een contract bij de uitgeverij. In 2012 verscheen ‘Glazuur’ als roman en de lezers van Chicklit kozen het als boek van het jaar.

Een jaar later besloot Jonkman, die in haar werk erg is geïnspireerd door Helen Fielding (Bridget Jones’ Diary), fulltime schrijver te worden; ‘de beste beslissing van haar leven’.

Inmiddels zijn er nog drie romans van haar hand verschenen: ‘Verkikkerd’ (2013), ‘Verslingerd’ (2014) en ‘Helemaal het einde’ (2017). Het laatste boek speelt zich in een omgeving af die wel erg doet denken aan Spijkerboor, Nieuw- en Oud-Annerveen (door Lisette omgedoopt tot Oud-Oelerveen). In ‘Helemaal het einde’ spelen een ongeluk uit het verleden en een cocaineverslaving de inmiddels rockster Roxy parten als ze noodgedwongen terug moet keren naar Oud-Oelerveen, het dorp waar ze is opgegroeid.