Brandweer oefent op rioolzuivering Veendam

VEENDAM - - De brandweer van Veendam oefent bijna elke dinsdagavond op de vaardigheden en kennis die de mannen en vrouwen nodig hebben als er een echte calamiteit is. De oefeningen variëren van theoretische oefeningen tot het praktisch oefenen op de kazerne of op locatie.

Dit keer waren de Veendammer spuitgasten te gast op de rioolwaterzuivering van het waterschap Hunze en Aa's. Op de zuivering wordt rioolwater gezuiverd tot oppervlaktewater en bij dit proces kunnen gevaarlijke gassen vrij komen zoals H2s. Ook wordt er juist vrijkomend gas op de zuivering opgevangen en gebruikt om energie op te wekken. H2S is naast brandbaar ook giftig. Dit zijn bijzondere situaties waar de brandweer bij de gemiddelde woningbrand niet mee te maken krijgt.

In een van de gebouwen op het terrein was een fictieve brand ontstaan. Deze was uitslaand en ook werden er hoge concentraties gas in het gebouw gemeten. Tot overmaat van ramp waren ook nog eens twee mensen, die aan het werk waren, vermist. De brandweer schaalde het incident vrij snel op en de hulpverlening moest worden opgesplitst in het redden van de mensen en het blussen van een brand. Dit alles in een omgeving die continu gecontroleerd moest worden op de aanwezigheid van gas.

Na het blussen van de brand en het redden van de slachtoffers werd onder het genot van een bak koffie de oefening nabesproken en werden leerpunten uit de oefening gehaald. Ook werd er nog een presentatie gegeven door een van de waterschapsmedewerkers over de specifieke omstandigheden op een zuivering en de gasveiligheid op een dergelijke installatie. Zowel het Waterschap als de brandweer spraken van een geslaagde oefening.