„Ik ben een streber, net als Nick was”

VEENDAM - Wat was Nick voor jongeman en waarom is hij overleden?

Nick was een top broer. Hij was al vanaf zijn twaalfde ziek, ziekte van Crohn en daarbij nog de aandoening PSC die chronisch ontstoken galwegen veroorzaakt. Hierdoor beschadigt de lever. Ondanks de regelmatige controles en opnames in het ziekenhuis had hij een normaal leven. Hij had een leuke vriendin, werkte in de auto branche en was gek op alles wat met snelheid te maken had. Nick was gepassioneerd, perfectionistisch, sociaal en intelligent. In 2014 kwam hij, na diverse screenings, op de transplantatielijst voor een donorlever. In de laatste 8 weken van Nick zijn leven stond hij als meest urgent aangeschreven op de lijst. De laatste 2 weken stond hij zelfs op een internationale lijst.

En in die acht weken was er niet één lever die geschikt was?

Jawel, er was een lever maar die werd niet goed genoeg voor transplantatie bevonden. Op de dag van Nick’s overlijden was er nog een lever, maar toen was hij zelf niet sterk genoeg meer om de operatie te ondergaan. Hij is op 7 augustus overleden.

Heb je zelf overwogen afstand te doen van een deel van je lever?

Ja, maar dat kan niet. Bij baby’s wordt soms wel een deel van een lever geplaatst maar bij volwassenen lukt dat nog niet.

En nu wil je een enorme sportieve prestatie leveren. Waarom, hoe en wat dan?

Ik ga een half uur lang krachttrainingsoefeningen doen. In totaal 15.840 kilo in 5 verschillende oefeningen. Daarna ga ik 175 kilometer fietsen binnen 5 uur en als afsluiting ga ik 10 kilometer lopen met 50 kilo bepakking. Ik heb deze uitdaging zelf bedacht en wil niet afgaan. Ik ben een streber, net als Nick was.

Wat hoop je er mee te bereiken?

Ik wil het donorprobleem onder de aandacht brengen, geld inzamelen voor een virtuele trainingsfiets en loopband voor de maag/lever/darmafdeling van het UMCG en voor een deel is het persoonlijke rouwverwerking.

Heb je je plan met hem besproken?

Nee, ik was al wel een paar jaar van plan om iets voor deze patiënten te doen maar de concrete plannen heb ik niet meer met hem kunnen bespreken.

Hoe had hij het gevonden, denk je?

Hij had het fantastisch gevonden dat ik me inzet voor het belang van donorschap in het algemeen en ‘zijn’ afdeling van het ziekenhuis in het bijzonder, maar niemand heeft er rekening mee gehouden dat Nick zou overlijden. Hijzelf al helemaal niet. Hij zat vol mooie toekomstplannen en was erg positief ingesteld. Hij heeft, toen hij al in het ziekenhuis lag, zijn huis gekocht en na de transplantatie en revalidatie hoopten hij en zijn vriendin een gezin te stichten.

Wat kunnen we voor je doen?

Ik wil graag aangemoedigd worden tijdens mijn inspanningen op 23 juni en ik wil heel graag die fiets en loopband voor het ziekenhuis kunnen kopen. Mensen kunnen mij financieel steunen via de website www.nietvoornicks.nl of op mijn Facebook pagina.