Kegelclub viert 111-de verjaardag

ZUIDBROEK - In 1907 is de Heren Kegel Club te Oude Pekela in Hotel Dijkinga opgericht. Het voormalige hotel werd in 1979 door brand geheel verwoest. En daarmee zijn ook alle papieren van de kegelclub verloren gegaan.

De club verhuisde naar de Veenput in Veenlust te Veendam, waar het jarenlang gevestigd is geweest. Na sluiting van de Veenpoort aan de Lloydsweg vond de club in Hotel Hulsebos in Zuidbroek een ideaal onderkomen.

De kegelruimte in Hotel Hulsebos is volledig apart en intiem. De kegelclub telt veertien actieve leden en een erelid. Twaalf leden hebben hun eigen kegelbal. Drie leden gooien met een clubbal die ze samen delen, omdat deze zo goed bevalt.

Dat betekent wel zo inplannen dat niet twee mensen tegelijk met dezelfde bal aan de beurt komen. Het ledenaantal is al die jaren constant gebleven, passend bij twee kegelbanen. Wekelijks wordt op de maandagavond gekegeld.

“We zitten inmiddels twee jaar bij Hulsebos”, vertelt Carel Kral. Traditiegetrouw werd honderd en negen jaar altijd op de dinsdag gekegeld. Na de sluiting van de kegelbanen in de Veenpoort kon dat niet langer. Een korte periode is in Huize Bareveld gekegeld. Bij Hulsebos bleek het mogelijk om elke maandagavond te kegelen. Maar daarbij ook nog in een geheel aparte ruimte waar het ook wat rumoeriger kan zijn zonder te storen. ,,We hebben vreselijk veel lol.”

Het jubileum is op zich al een mijlpaal, maar daar komt nog bij dat Carel Kral 25 jaar voorzitter is van de club. Zijn jongste broer Ruud is secretaris, en dit jaar dertig jaar lid van de club. Voor jubilaris Jack Steinfelder is het met vijf jaar lid zijn eerste lustrum. Alle drie zijn in het zonnetje gezet, traditiegetrouw toegezongen en er is op hen geproost.