Natuurkundige neemt kinderen mee op reis door heelal

VEENDAM - Op maandagmiddag 5 maart neemt natuurkundige Diederik Roest ruim 250 basisschoolleerlingen en hun leerkrachten mee op reis door het heelal.

De Kinderuniversiteit in het Winschoter Cultuurhuis de Klinker is speciaal voor scholen in de regio. Aansluitend aan het college gaan leerlingen aan de slag met ruimtevaartworkshops in de bibliotheek. Het kindercollege maakt deel uit van een uitgebreid wetenschapsprogramma voor basisscholen in Oost-Groningen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in samenwerking met de Stichting Openbaar Onderwijs Oost-Groningen (SOOOG).

Speciaal voor tien bovenbouwgroepen van basisscholen uit Oost-Groningen verhuist de Kinderuniversiteit Groningen op 5 maart a.s. naar Winschoten. De grote zaal van Cultuurhuis de Klinker is die middag een ware collegezaal waar meer dan 250 basisschoolleerlingen het kindercollege ‘Op reis door het heelal’ van prof. dr. Diederik Roest zullen bijwonen. Roest neemt de leerlingen mee langs planeten, sterrenstelsels en bespreekt het ontstaan daarvan. Zo’n honderd leerlingen gaan aansluitend aan de slag in de bibliotheek met ruimtevaartworkshops met prikkelende vragen, zoals: Hoe lang is het fietsen naar Mars? Hoe zwaar ben je op de maan? En hoelang duurt een jaar op planeet Mercurius?

Het kindercollege van Roest is de eerste van een reeks van drie, waarbij leerlingen van deelnemende scholen kennismaken met alfa-, bèta- en gamma-wetenschap. Op 16 april is de beurt aan Neerlandica dr. Myrte Gosen. Haar kinderlezing gaat over voorlezen en waarom dat spannend, gezellig én leerzaam is. Antipest-professor René Veenstra sluit de reeks af met een gamma-kindercollege over een alom aanwezig probleem in de klas: pesten en hoe je dat met de hele groep kunt oplossen. Alle colleges worden gecombineerd met thematisch aansluitende workshops, die in samenwerking met de Bibliotheek in Winschoten zijn ontwikkeld.