Winkel van Schenkel met huishoudelijk en brocante

VEENDAM - De Brink heeft er weer een ondernemer bij, en hebben alle winkels weer een invulling. Luuk Schenkel (geboren Alteveerster) zit er sinds een week of zes met zijn Winkel van Schenkel. Hij heeft huishoudelijke producten en allerlei brocante artikelen.

Een kringloopwinkel wil hij niet worden genoemd, maar de ‘Winkel van Schenkel’ met nettere spullen. Luuk Schenkel: ,,We hebben ook allerlei dingen op thema’s, zoals met Kerst en straks met Pasen. Ik denk dat het een goede invulling is voor De Brink”. Hij woont inmiddels ook in Veendam. ,,Je gaat je in een plaats interesseren en kijken wat er mogelijk is. En dit leek me wel wat.”

Schenkel heeft redelijk wat organisatorische vermogen met braderieën en met veel vrijwilligerswerk in het verenigingsleven. In Alteveer deed hij de Keimarkt, een grotere waren- en vlomarkt. Ook heeft hij dertig jaar lang de rommelmarkt voor de voetbalvereniging georganiseerd. Met ieder jaar een grote veiling met de mooiste spullen waarbij hij de veilingmeester was.

Hij kreeg fysieke problemen, maar thuis gaan zitten wilde hij niet. Hij wilde zo spoedig mogelijk weer aan de bak, en dan maar voor zichzelf. Hoewel het moeilijk genoeg zal zijn. Maar hij krijgt veel ondersteuning van vrienden en bekenden.

Zijn vrouw Mannie heeft een andere functie bij een bedrijf, maar van haar krijgt hij veel ondersteuning. Een hobby is al veertig jaar het verzamelen van alle oude soorten blikwerk. Zoals winkelvoorraadblikken voor King pepermunt, Van Nelle rookwaren en dergelijke. En ook van de oude Champ Clark sigarenfabriek uit Nieuwe Pekela. Er zijn blikken bij van 100 jaar oud. Voor het pand staan zo’n 2000 blikken uitgestald.

Vier tot vijf keer per jaar is er livemuziek in de winkel waarbij amateurmusici zichzelf kunnen promoten. Het is een idee dat hij uit Amsterdam heeft gehaald waar dit veel gedaan wordt. Op 15 december vindt de eerste plaats, met de start om 15 uur. Momenteel staan er veel kerstartikelen uitgestald, zoals natuurgetrouwe klassieke auto’s met een kerstboom in de laadbak. En een treintje voor onder de kerstboom. ,,Het zijn geen dingen van plastic, maar van metaal. Dat spreekt mij veel meer aan.”

Door Henk Drenth