48-uursstakingen metaalbedrijven regio Groningen, Alutech en Gispen vanaf 20 december

REGIO - De metaalstakingen van FNV Metaal en CNV Vakmensen gaan op volle kracht door, nu er nog geen zicht lijkt op een kerstakkoord voor de metalektro. Het gaat om medewerkers van diverse metaalbedrijven in Groningen, Delfzijl, Hoogezand, Veendam en Appingedam, bij Alutech in Katwijk en Gispen in Culemborg.

De metaalwerkers willen een goede loonsverhoging en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren, goede opleidingsmogelijkheden en duurzame inzetbaarheid. Daarom staken ze in de regio Groningen/Delfzijl 48 uur lang, maar ook bij het bedrijf Gispen in Culemborg en Alutech in Katwijk. En in Veldhoven houden de medewerkers van ASML diezelfde dag opnieuw een walk-out: ze lopen 45 minuten naar buiten en daarnaast zamelen ze eten in voor de voedselbank.

Ad de Vos, bestuurder FNV Metaal: ‘Zolang de metaalwerkers geen goede cao hebben, staken ze door. Blijkbaar was het de werkgevers en hun FME nog niet duidelijk genoeg, maar de druk door middel van stakingen blijft op de ketel. Een fatsoenlijk kerstakkoord is blijkbaar te ingewikkeld, maar de vakbonden wachten nog altijd op voldoende wil en bereidheid om de metaal als sector weer positief op de kaart te zetten met een goede cao. De stakers maken dat opnieuw duidelijk door twee dagen het werk neer te leggen. Ook in het nieuwe jaar blijven ze dat doen.’

Onderdeel van de eisen van de vakbonden is een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, zoals scheepswerven, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens en Scania.

Deelnemende bedrijven Groningen

Niestern Sander Delfzijl, Groningen Shipyard, Den Breejen, Marine Service Noord Hoogezand, GEA Groningen, Stork Technical Services, Mark Veendam, IJsseltechnologie Veendam en vele andere bedrijven.

De 48-uursstaking in regio Groningen vindt plaats in Hoogezand, Hotel Faber, Meint Veningastraat 123 (inschrijving stakers en kort programma).

Staking Groningen start donderdag 20 december om 6.00 uur en loopt tot vrijdagavond 21 december 7.00 uur, inschrijving stakers donderdag 20 december 7.00 tot 9.00 uur. Programma met sprekers start 7.45 uur.