Knutselen!

VEENDAM - onderd kinderen en ongeveer even zoveel volwassenen zijn lekker samen aan de slag en wanneer ze klaar zijn met de knutselwerken kunnen ze ze ook nog tentoonstellen of meenemen. Marriël Edzes is één van de hoofden van het familiebedrijf en vertelt er enthousiast over.

Er zijn nu tweehonderd mensen binnen en toch is het niet storend druk of lawaaiig, hoe kan dat?

,,Ik denk dat dat door de indeling komt. Voor mensen die het wel druk vinden of die even alleen iets willen doen hebben we de filmzaalhoek. Daar kun je afgezonderd en met een hoofdtelefoon naar liedjes luisteren of filmpjes kijken.”

Wat is er verder te doen?

,,Je kunt spelen met lego, bellenblaas, en doe-dozen. Knutselen met klei, verf, papier- maché en verfbussengraffiti. Daarnaast zijn er verschillende speurtochten langs de vijf tentoonstellingen in het museum.”

Zijn kinderen wel geïnteresseerd in kunst?

,,We proberen het interessant voor ze te maken. Zo dagen we ze uit zelf een stilleven neer te zetten en dat te tekenen of fotograferen. We vragen ze hoeveel mensen op een bepaald schilderij staan, of dieren. Er is een schilderij met tachtig spreekwoorden erin verwerkt. Sommige kinderen, en volwassenen trouwens ook, vinden het leuk om zoveel mogelijk spreekwoorden te zoeken.”

Raak je wel eens onder de indruk van een knutselwerkje van een kind?

,,Sommige kinderen hebben een heel goed gevoel voor compositie. Ik vind het erg leuk wanneer kinderen enorm trots zijn op hun creatie en het enthousiast exposeren.”

Alicia zit geconcentreerd aan een van de lego-tafels en op mijn vraag hoe oud ze is, steekt ze snel drie vingers op. Ze maakt een vliegtuig en ze is nog niet helemaal tevreden met de vleugels. ‘als niet vleugels kan die niet vliegen!’. Ineens is de concentratie voorbij en rijdt ze even een rondje op een schommelpaard. Dat levert kennelijk inspiratie want even later drukt ze alsnog de vleugels op de goede plek.

Waar ga je naartoe vliegen?

,,Naar mama en dan naar de ballenbak.”

Moeder Monica zit ook aan de lego-tafel en vindt het prettig dat Alicia een leerzame middag heeft waarin ze vrij zelfstandig en samen met anderen kan spelen. Mijn favoriete foto-virtuoos Judy en ik lopen door en we zien verbazingwekkende lego-werken: een mammoet, het vrijheidsbeeld, een cruiseschip, een schommelstoel, darth vader, minions en natuurlijk de momenteel onvermijdelijke eenhoorn. Bij een grote glazen ruimte met treinen en spoorbanen erin treffen we een paar jonge jongetjes met ieder een vinger op een knop waarmee ze de treinen in beweging zetten. Er staat ook een oudere heer bij te kijken en ik zie hem even grinniken wanneer ik ook op knopjes begin te drukken. Inderdaad meneer, ik kon me niet inhouden.