Panenka Magazine lanceert kwartaalblad in Japan

VEENDAM - Het Nederlandse cult-voetbaltijdschrift Panenka Magazine zal met ingang van volgende maand (april 2018) ook in een Japanse versie op de markt verschijnen.

Het magazine dat voor het eerst in 2013 verscheen, is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Japanse NGSM International.

NGSM International gaat ook alle tot nu toe verschenen uitgaven (14 edities) vertalen en vormgeven om ze beschikbaar te maken voor de vele miljoenen Japanse voetballiefhebbers.

Dai Nagashima, eigenaar van NGSM en sinds zes jaar werkzaam als voetbaltrainer in Nederland, ziet grote verschillen tussen de voetbalculturen in Japan en Nederland. ,,In Nederland heeft iedereen een favoriete club. Dat zijn ze van jongs af aan en door dik en dun; ongeacht de resultaten. In Japan kennen we deze traditie niet. Hoewel de Japanse J-League sfeervolle affiches kent, is de achtergrond van de supportersbeleving totaal verschillend van wat ik in Nederland meemaak. Die sfeer en beleving wil ik graag overbrengen naar mijn land.”

Tom Bodde uit Slochteren, Nederlands bekendste groundhopper die samen met René Otterloo uit Wildervank de hoofdredactie van Panenka Magazine vormt, onderschrijft dit.

„Onze voetbalbeleving en trots is veelal gebaseerd op de rijke historie van een club. In Japan, waar de eerste echte profcompetitie pas in de jaren negentig echt van de grond kwam, ontbeert men deze cultuur en traditie. Met Panenka Magazine brengen we deze verhalen nu ook naar Japan. Antonin Panenka, de naamgever van ons magazine, is bijvoorbeeld totaal niet bekend in Japan. De Panenka-penalty wél, al durft geen Japanner die te nemen.”

Bodde ziet met deze unieke samenwerking mooie nieuwe perspectieven gloren: ,,Wij focussen ons eerst op de uitgave en lancering van ons tijdschrift in Japan. Een kwart van de 127 miljoen inwoners is geïnteresseerd in voetbal, dat na honkbal en sumo-worstelen de derde sport van het land is. Dat biedt ongekende mogelijkheden voor de distributie van ons magazine. Daarnaast lijkt het mij fantastisch een uitwisseling tussen supporters op gang te brengen, te beginnen met een voetbalreis naar Japan begin 2019 en een tegenbezoek later dat jaar.”