Stroatklinkersfestival met Sijtse Scheeringe

VEENDAM - Het jaarlijkse Stroatklinkersfestival in vanBeresteyn: Frontman Bob Heidema en zijn muzikale maten Adrian Farmer, Harry Jansen, Bert Veldkamp en Henk Bloupot zijn er bij in vanBeresteyn op zaterdag 17 maart.

De gasten die zij voor dit festival hebben weten te contracteren zijn Sasja Velt en Sijtse Scheeringa. Sasja is afkomstig uit Vlagtwedde en trad regelmatig op met Bob Heidema en andere Groninger artiesten. Begeleid door De Stroatklinkers zingt ze deze avond een paar prachtige liedjes. Sijste Scheeringa is een bekend Gronings zanger die vooral met zijn hit ‘Mien olle Puch’ regelmatig op Radio Noord te horen is.

Al jarenlang één van de gezelligste avonden in vanBeresteyn: het Stroatklinkersfestival. De Stroatklinkers zijn in 1990 ontstaan als een gelegenheidsbandje voor een optreden in het toenmalige Groningstalige radioprogramma van RTV Noord. Bijzonder is dat de Stroatklinkers gekozen hebben voor het Groningse dialect in combinatie met zgn. bluegrass-muziek. Dit is een muziekstijl ontstaan uit Ierse en schotse muziek, vermengd met muziek uit de slavenarbeid. Inmiddels spelen de Stroatklinkers ook een flink aantal Engelstalige nummers.

Omdat het radio-optreden veel te leuk uitpakte om het bij een eenmalig gebeuren te laten, zijn de Stroatklinkers – toen nog zonder naam – daarmee door gegaan.

Inmiddels zijn de Stroatklinkers een begrip dat niet meer is weg te denken uit de Groningstalige muziekscene.