Van braakliggende grond naar duurzaam Zonnepark Veendam

Veendam - Donderdagochtend heeft wethouder Henk Jan Schmaal aan de Dalweg 12 het zonnepark in Veendam geopend. In amper drie jaar tijd is deze strook braakliggende grond omgebouwd naar een schone duurzame zonneweide met een vermogen van 15,5 MW. Goed voor duurzame energielevering aan 5900 huishoudens. De braakliggende vervuilde grond was ongeschikt voor landbouwkundig gebruik en heeft in zonne-energie een nieuw doel gevonden.

De wethouder heeft het zonnepark geopend door op een elektrische fiets het vermogen van één zonnepaneel bij elkaar te fietsen. Op het terrein van 16 hectare zijn 53.812 zonnepanelen geïnstalleerd. In het project is een bedrag van 13 miljoen euro geïnvesteerd.

Het project was in 2016 opgestart door PowerField uit Dokkum. Astronergy/Chint heeft het park eind 2016 overgenomen en is trots dat dit park zo snel gerealiseerd kon worden. Astronergy/Chint heeft actief samengewerkt met de gemeente Veendam, de provincie Groningen en andere lokale organisaties. Het park voldoet aan alle wettelijke vereisten.

Ondanks het slechte weer tijdens de eindfase en de hoeveelheid water op de grond is de bouw met een indrukwekkend tempo verlopen. Eind december is de zonneweide van 3 hectare aan het van Enexis gekoppeld. Op het terrein van Wilkens staat de aanleg van een zonnepark van 1 hectare op de rol.

“Het is mooi dat het gerealiseerd kon worden zonder bezwaren”, verteld Henk Jan Schmaal. “Volgens ons is het een veel beter alternatief dan de windmolens die door de provincie en het rijk zijn gepland. Te dicht op de bebouwing, en dat geeft overlast. Het kan wel uit als je ze op zee neerzet”.

“Hoewel je ze nog een slag groter kan maken en de wiek wat anders kan vormgeven zijn ze ook uitontwikkeld. De acht bij Veendam geplande windmolens geven een vermogen van 24 à 32 megawatt. Het zonnepark kan 15,5 megawatt leveren, maar de doorontwikkeling gaat steeds verder. Veel verder dan van windmolens. Windmolens zijn een beetje gedateerd”.

“De impact van een windmolen is groter dan een zonnepark. Maar een windmolen heeft eigenlijk veel meer ruimte nodig. Reken je de slagschaduw mee, en het geluid dat de wieken geven langs de paal, is er een gebied van anderhalve kilometer rond die windmolens nodig waar je haast niks kunt bouwen. Als je tenminste rekening houdt met de klachten die windmolens geven. Maar dat gebeurd in Nederland niet, er wordt in Nederland uitgegaan van 47 dB gemiddeld. Dat betekend dat er volgens de wet vanaf 650 meter vanaf een windmolen een woning mag staan. Terwijl je er wel echt last van hebt”.