Rondom ‘t Vloat speelt in volle Kiepe

NIEUWE PEKELA - Zaterdagavond was het weer een drukte van jewelste tijden het eerste optreden van toneelgroep Rondom ‘t Vloat uit Pekela. Al vroeg, zo tegen kwart over zes, waren de eerste gasten aanwezig om vooral maar vooraan te kunnen zitten.

Om kwart over zeven moest het tweede gedeelte van de grote zaal, in het eerste stonden al ruim honderd stoelen, die inmiddels bezet waren, er bij worden getrokken om iedereen een goede zitplaats te bieden. Om kwart voor acht werd er dan ook begonnen met het openingswoord, en werd er even bij stilgestaan dat deze toneelgroep sinds jaren, nu voor het eerst weer hun uitvoeringen heeft in Nieuwe Pekela.

In het toneelstuk Ain Drokke Tied beten zoon Kobus en zijn hulp Truus het spits af. Deze klucht speelt zich af in een dorpscafé op het Grunniger platteland en de uitspattingen van pa zorgen er voor dat zijn zoon de kroeg moet gaan runnen. Maar al gauw blijkt dat Kobus hier niet geschikt voor is en Truus de hele boel naar zich toe trekt. Er komen geen klanten meer en de enigste vaste gasten zijn Roef en Jaantje, twee notoire drinkers, die al gauw de lachsalvo’s in ontvangst mochten nemen.

De baas komt af en toe even langs met zijn veel jongere vriendin. Maar dit is geen lang leven beschoren en al gauw wil hij dan ook met hangende pootjes terug komen. Zijn vrouw Graitje toont een beetje medelijden en neemt hem onder sancties terug in huis, maar met een proeftijd. Truus heeft door dat er wat veranderd moet worden en al gauw word het dorpskroegje een hotel restaurant, met alle gevolgen van dien.

Het kippenhok word afgebroken om het huis te voorzien van de juiste kamertjes. Mathilde de jonger vriendin van eerst pa, en van de gast Jack, later van Kobus is zwanger geraakt, en komt ook als gast in het hotel, wat de proeftijd van pa minder kans van slagen geeft.

De vrouw van Jack heeft ook een stiekem liefdesleven en ook haar vriend heeft een kamer in het hotel. Al met al leidde dit tot grote lachsalvo’s en na het derde bedrijf viel de spelers van Rondom T Vloat een overweldigend applaus ten deel. De lovende reacties vielen bij de spelers(sters) dan ook in goede aarde.

Het is zeker bijzonder dat Rondom T Vloat beschikt over veel jonge speelsters. Na een dankwoord aan het publiek, de spelers en medewerkers van de groep werd er nog wat extra aandacht gelegd op het feit dat Andrea Weits de zaakjes prima op orde heeft in de Kiepe. Het was er behaaglijk warm en iedereen kwam aan zijn trekken. Er zijn periodes geweest dat dit wel eens anders was. En voor diegene die het hebben gemist: op 24 maart is er een tweede uitvoering van Rondom T Vloat in de Kiepe . Het begint om kwart voor acht en de entree is 5 euro.

Door Meindert Koning