Streektaal leeft op de Dag van de Grunneger toal

GRONINGEN - De Dag van de Grunneger toal die vandaag plaatsvond bij de Groninger Archieven was een mooie, drukbezochte dag vol activiteiten in het kader van de Groninger moedertaal.

Met een breed en veelzijdig programma liet de organisatie zien dat de Groninger taal leeft. Het taalevenement dat jaarlijks in de Meertmoand Streektoalmaand plaatsvindt werd bezocht door zo’n 1.300 bezoekers. Jan Veldman, die onlangs werd uitgeroepen tot winnaar van de K. ter Laanprijs, opende de negende editie.

Tijdens de opening vertelde Jan Veldman zijn verhaal over Groninger zijn. En zong hij liedjes over hoe hij, als privépersoon van over ver, tegen het Gronings en Groninger zijn aankijkt. Jan Veldman is geboren en getogen Grunneger (Doodstil), maar woont en werkt al geruime tijd in het westen. Veldman is veelzijdig schrijver, van toneelteksten en filmscenario’s tot tv-scripts en liedjes. Hij kreeg de zaal ‘plat’ met zijn hit ‘Doen ien Oskerd’.

Jan Henk de Groot deed de muzikale aftrap in de Meziekkroug, waar Janneke Vos het dagprogramma presenteerde. De band 2 Körten – 2 Langen traden op en singer-songwriter Dion Bouwes en gitarist Dennis Krottje – de winnaars van het Grunneger Laidjesfestival 2017 – stonden ’s middags op het programma. Ook dit jaar was er aandacht voor streektaalmuziek van buiten de provincie. Deze keer waren Miriam “Mirre” Buthmann en Malte Müller van Die Tüdelband uit het Duitse Hamburg uitgenodigd. Zij brachten in de Meziekkroug eigenzinnige Indiepop-liedjes gezongen in het Platt-Duuts. Gert Sennema sloot de toaldag muzikaal af en bracht samen met zijn band Westkantstad nummers van zijn onlangs verschenen nieuwe album ‘Aarms wied open’.

Als opwarmertje van de Dag van de Grunneger toal was er afgelopen donderdagavond de eerste editie van de Grode Grunneger Oavend in het der Aa-Theater. Thema van de avond was de stand van het Gronings. Het werd al gauw duidelijk dat het Gronings nog lang geen dode taal is. Een stampvolle zaal die enthousiast meedeed aan een Grunneger quiz gehost door Ingeborg Nienhuis en Wiebe Klijnstra. Theo de Groot was spreekstalmeester en Herman Sandman behandelde in twee columns de houdbaarheid van het Gronings. Huisband VanDeStraat en Rooie Rinus en Pé Daalemmer – die als verrassing ook een paar liedjes speelden – maakten de avond compleet.

Ook tijdens de Dag stond de stand van het Gronings centraal en de vraag hoe toekomstbestendig deze taal is. Studenten van de opleiding Minorities & Multilingualism (RUG) interviewden de bezoekers over het gebruik van het Gronings. Prof. dr. Goffe Jensma gaf een inleiding over het Groninger woordenboek in de vorm van een digitale database, met als werktitel ‘Woordwaark’. Zangeres Marlene Bakker gaf een lezing over haar zoektocht naar het Gronings leren spreken, schrijven en zingen.

Deskundigen Goffe Jensma en Jan Glas van het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) beantwoorden in hun lezingen de vragen van Marlene, die binnen deze setting de nieuwe generatie en de toekomst van het Gronings vertegenwoordigde. Ook het publiek was hier de deskundige, die gevraagd werd hun mening te geven over het gebruik en de toekomst van de Groninger streektaal. Christopher Bergmann gaf in zijn lezing zijn visie op een nieuw Groninger woordenboek en sprak onder meer over de mooiste Grunneger woorden en uitspraken.