Fietsmonteur Joey Venema wint goud

VEENDAM/WILDERVANK - Tijdens de Skills Heroes vakwedstrijden, die vorige week zaterdag in Zwolle zijn gehouden, werd Joey Venema uit Wildervank uitgeroepen tot beste fietstechnicus van Nederland.

De 18-jarige Venema uit Wildervank won bij de NK beroepenwedstrijden van het MBO goud in het vakgebied fietstechniek. Zijn MBO-opleiding fietstechnicus heeft hij gevolgd op de Noorderpoort in Groningen.

Gedurende de opleiding heeft Joey bij zijn leerbedrijf Meijer Fietsen zijn praktijkervaring opgedaan en zich daar kunnen specialiseren. Inmiddels werkt hij bijna 3 jaar bij De Fietsspecialist aan de Van Stolbergweg in Veendam. Eerst alleen op de zaterdag, en later van dinsdag tot en met zaterdag met nog een dag naar school.

,,Noorderpoort had mij ervoor opgegeven”, vertelt Joey. ,,Als finalisten hebben we met zes man drie dagen gestreden. Donderdag en vrijdag hebben we drie opdrachten voorgeschoteld gehad, en twee op de zaterdagochtend. Iedereen kreeg dezelfde serie opdrachten. Waaronder storingen verhelpen in e-bikes, problemen oplossen in elektronische schakelsystemen. Revisie aan voorvork en achterdemper, reparaties en onderhoud aan versnellingsnaven. Iedereen had dezelfde type fiets gekregen. Per opdracht kreeg je anderhalf uur de tijd. Het meest voorkomende werk heb ik hier ook. Dus dat ging wel redelijk.”

,,Iedere opdracht is opgelost. Er was maar een klein dingetje. De achterdemper was niet helemaal op het juiste gewicht van de berijder ingesteld. Dat was wel jammer. Maar voor de rest was het hartstikke mooi. We waren allemaal heel goed en lagen heel dicht bij elkaar. We waren een heel leuke groep. En dan sta je zaterdagavond ineens op het podium voor 1700 man in de zaal. Met een jongen uit Brabant en een jongen uit Limburg.”

Met het elektronisch schakelsysteem kan schakelen draadloos. De derailleur wordt doormiddel van kleine accu’s aangestuurd. Er zijn geen kabels meer voor nodig, voor schakelen worden signaaltjes via een soort bluetooth verzonden. Het remmen gaat ook niet meer via kabels maar met hydraulische leidingen. Zonder kracht te hoeven zetten kan men krachtiger remmen en het is gemakkelijk te doseren. ,,Het gaat ook steeds ingewikkelder worden. Er komen steeds meer elektrische fietsen. Je bent er een elektricien bij aan het worden”.

,,Ik zit hier echt op mijn plek. Zolang ik er plezier in heb zal ik hier wel blijven. Wat me wel mooi lijkt is het meedraaien in een profteam van een wielerteam als mechanisch monteur. Dat is het enige wat ik ooit nog zou willen. Je moet er gewoon geluk bij hebben dat je er een beetje tusseninrolt. De jongen die tweede is geworden is ook tweede van Europa, en die heeft een stage als monteur bij het team van Jumbo van de schaats- en wielerploeg. Dat lijkt mij ook wel mooi. Misschien dat deze titel wel kan helpen”

,,Ik fiets zelf bij de Stormvogels en was in die hoedanigheid ook met de kleine dingetjes gaan sleutelen. Zo leer je ook de andere dingen. Maar ik kan niet zo goed fietsen als monteren.”

Henk Drent