Knuffels van oude sokken

VEENDAM - en meisje tovert een blauwe sok uit de tas van haar oma. ,,Het is geen oude sok, maar een verdrietige sok”, vertelt ze in de bibliotheek van Veendam, waar de workshop afgelopen woensdag werd gehouden.

De andere sok is zoekgeraakt. Hanneke Moed, werkzaam als leesconsulent binnen de bibliotheek, vindt het helemaal goed.

Vanmiddag mag dit meisje samen met haar oma van deze verdrietige sok een blije sok-knuffel maken.

Terwijl de kinderen bezig gaan vertelt Hanneke dat het bij deze activiteit om de samenwerking draait. ,,Ouderparticipatie vinden wij erg belangrijk en dat is het doel van deze middag. We willen graag een interactie zien tussen de ouder en het kind.”

En dat is goed gelukt, want er wordt hard aan de sok-knuffels gewerkt. De kinderen kiezen de knoopjes uit en bepalen de vorm van de knuffel. De moeders en oma’s naaien het dicht, nadat het is opgevuld met watten. ,,Dit is precies het doel”, reageert Hanneke trots.

Elke woensdag organiseert de bibliotheek een leuke activiteit. Ze willen een warme, gezellige en leerzame plek zijn voor kinderen en hun (groot)ouders. Daarbij staan drie belangrijke pijlers centraal: ontmoeten, leren en ontdekken. Jong en oud kunnen elkaar in de bibliotheek op een leuke en actieve manier ontmoeten, van elkaar leren en nieuwe dingen ontdekken.

Aan het eind van de middag zijn alle sokken omgetoverd tot de meest uiteenlopende creaties. ,,Dat is het leuke van deze knuffels”, reageert Hanneke. ,,Door de klungeligheid zijn ze juist zo leuk.” Zelfs de verdrietige sok ziet er ineens een stuk blijer uit.

De bibliotheek wil een verbindend platform bieden aan iedereen met talent en kennis. Hanneke: ,,Een moeder vroeg mij of ze hier een haak-workshop mocht organiseren. Dat vinden wij natuurlijk harstikke leuk. We staan voor veel initiatieven open!”