Eerste opnames film

SPIJKERBOOR - rie weken geleden deed de Stichting De Kanteling in de krant een oproep voor de auditie voor de film Tegenstellingen, het nieuwe project van de stichting. Dat heeft een mooi resultaat opgeleverd: dankzij het artikel meldden zich 25 belangstellenden, in feite te veel voor het aantal hoofd- en bijrollen.

De auditie was op 1 maart in café ’t Keerpunt in Spijkerboor. Het was een geanimeerde en succesvolle bijeenkomst, want voor alle hoofd- en bijrollen hebben we mannen en vrouwen gevonden, waarna er zelfs nog mensen overbleven omdat er niet genoeg rollen beschikbaar waren.

Het enthousiasme was echter zo groot en de talenten zo aantrekkelijk, dat er is besloten om te zorgen dat iedereen een rol van betekenis krijgt.

Daarvoor moesten zelfs karakters worden bijgeschreven in het script. Het doel van het maken van de film is immers om daar zo veel mogelijk mensen bij te betrekken om de onderlinge samenhang te bevorderen. De stichting heeft op de valreep nog contact gezocht met voorzitter Jan Roelof Vos van Dorpsbelangen Eexterveen doordat ze bij het paasvuur in Spijkerboor niet meer terecht konden. De organisatie daar vond de opnames te verstorend. Hoewel de meeste scènes vooraf waren gedraaid voor de toestroom van het publiek. Gelukkig kon de crew terecht in Eexterveen.

Alle rollen zijn verdeeld en het script lag klaar, en konden de opnames op 1 april van start gaan bij het paasvuur aan de Kruisweg in Eexterveen. Mensen die wilden figureren konden zich vanaf 19 uur bij de filmploeg melden. Er zijn opnames gemaakt voor de eerste en laatste scènes van de film. De stichting gaat proberen de vaart erin te houden. De bedoeling is alle, zo rond de tachtig, scènes in de loop van dit jaar af te ronden. Dat is een heel gepuzzel, omdat het allemaal in vrije weekends moet gebeuren en alle spelers voor een scène wel tegelijkertijd beschikbaar moeten zijn. Begin 2019 wordt de film gemonteerd, en in het voorjaar zal de première plaatsvinden.

Voorzitter van de stichting Hans van der Horst van de Stichting De Kanteling Aa en Hunze vertelt: ,,Een paar geleden hebben we al eerder de film ‘De Kanteling’ gemaakt. Anderhalf jaar geleden hadden we een verhalenwedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe film. Daar zijn drie verhalen uitgekomen. In de nieuwe film zit een romance. Er zit een whodunit in, want is sprake van een brand onder verdachte omstandigheden. En een wielerwedstrijd. Bij Hannie van der Horst komt het tegenstellingen idee vandaan, Jan Erik Grezel bedacht de whodunit voor een beetje spanning, en Willem-Hendriks Muns heeft de wielerwedstrijd ingezonden”.