,,Natuurlijk is er wel eens een mopperaar die het vervuiling vindt”

VEENDAM - Annie Bunt en haar dochter Danae schilderen, stippelen en kleuren graag. Ze versieren stenen, dienbladen en zelfs stoeptegels met een soort Staphorster stipwerk en inspirerende teksten.

Annie, waarom? Vind je het zelf fijn om te doen of doe je het voor een ander?

Beide, ik vind het erg leuk om geschikte stenen te zoeken en ze vervolgens om te toveren tot vrolijke en hopelijk opvrolijkende kunstwerkjes. Het werkt rustgevend en verslavend. Ik vind het ook erg fijn als mensen blij worden van een vrolijke steen of een bemoedigende tekst.

Wat doe je met de stenen?

Schoonmaken, versieren en aflakken zodat ze goed blijven in de regen. Daarna geef ik ze weg of leg ik ze ergens neer. Laatst heb ik een steen met de tekst ‘ik kan het!’ op een zadel gelegd. Die mevrouw bleek enorm te worstelen met haar gewicht en was ontroerd door het steentje. Dat vind ik heel fijn en geeft me energie.

Heb je het zelf bedacht?

Nee, in Amerika bestaat al een poosje het ‘kindness rock project’. Dat is ontstaan toen een erg verdrietige mevrouw op het strand een paar platte stenen zag en bedacht dat ze die wilde beschilderen om op het graf van haar moeder te leggen.

Krijg je wel eens negatief commentaar?

Nauwelijks. Natuurlijk is er wel eens een mopperaar die het vervuiling vindt, maar bijna iedereen vindt het leuk, grappig of inspirerend.

Wat hoop je te bereiken?

Ik hoop te bereiken dat meer mensen stenen gaan versieren en zodoende steeds meer mensen een opsteker of een vrolijk moment bezorgen. Er wordt veel gemopperd in Veendam en met de kracht van een goede boodschap kun je iemands dag iets verbeteren. Ik zou ook graag willen samenwerken met scholen. Volgens mij past het heel goed in de lessen rondom pesten. Binnenkort verzorg ik samen met de bibliotheek een workshop voor mensen die geïnteresseerd zijn en eventueel zelf stenen willen versieren. Op het facebookaccount ‘Blije steen’ kunnen mensen gevonden stenen melden, inspiratie opdoen, instructies zoeken en de gegevens rondom de workshop vinden.