Emotionele boekpresentatie

VEENDAM - anwezig daarbij waren de oud-spelers Jan Lubben, Jan Blijham, Wout Bosman, Jakob van Essen, Jan Korte, Angelo Cijntje, Marnix Kolder, Bert Wierenga, André Brouwer, Roelf-Jan Tiktak en Joop Gall. Paul Zoet, vader van PSV-doelman Jeroen Zoet, was de generale spreker.

Oud-voorzitter en bestuurslid Peter Feiken van Veendam 1894 vertelt hoe Klaas twaalf jaar geleden aan het schrijven is geraakt. Feiken schreef altijd een wedstrijdverslag, maar was op een gegeven moment verhinderd. Klaas schreef het wedstrijdverslag en heeft het nooit meer uit handen gegeven. De schrijver Klaas Fleurke was geboren. „We gingen ook boekjes maken voor de jongens”.

Feiken vertelde dat hij als jeugdspeler zijn eerste herinnering aan Leo Beenhakker heeft gekregen. Het was de gewoonte dat de hoofdtrainer ook de allerjongste jeugd trainde.

Voor Joop Gall was het oprijden van de parkeerplaats een rare gewaarwording. ,,Het stadion staat er bijna nog zo bij als toen. Daar krijg je kippenvel van.” Onder de aanwezige iconen wilde hij iemand eruit lichtten. „Iemand die ongelofelijk veel voor het Nederlandse voetbal heeft betekend. Maar ook internationaal. En allerlei onderscheidingen heeft ontvangen.” Joop Gall tegen Leo Beenhakker: ,,Als u in Engeland was geboren meneer Beenhakker, zou er voor uw naam Sir hebben gestaan. Ik denk en hoop dat er in de toekomst nog een lintje aan vast zit”.

,,Ja, daar sta je dan”, zei Klaas Fleurke vlak voor het uitreiken van zijn boek. „De gesprekken met de mensen zijn me het meest bijgebleven. Met veel sentimenten en emoties die voorbijkwamen. Zo’n club als Veendam is emotie en is sentiment.”

Beenhakker was na het behalen van het hoogste trainersdiploma van Go Ahead naar Veendam gekomen, waar hij op zijn zesentwintigste als hoofdtrainer werd aangesteld. Een groot aantal spelers waren ouder. ,,Zoals Peter Feiken al zei, was het de gewoonte dat de hoofdtrainer ook de jongste jeugd trainde”, zegt Fleurke. Beenhakker valt in. ,,Ik heb ze allemaal gezien en ook allemaal gehad.”

Aan de Langeleegte heeft Beenhakker de kiem gelegd voor zijn succesvolle en imposante loopbaan als coach en trainer. Hij heeft een indrukwekkend CV met vijftien profclubs in Nederland, Spanje, Mexico, Zwitserland en Turkije. Werd met Real Madrid drie keer landskampioen en twee maal met Ajax. In 1999 won hij het kampioenschap met Feyenoord. Daarnaast was Beenhakker bondscoach van Nederland, Saoedi-Arabië, Polen, Trinidad en Tobago. Voor al deze verdiensten is hij door de KNVB onderscheiden als Bondsridder.

,,Bijna nergens zat u vaker op de bank dan in Veendam. Ik heb het uit uw CV gehaald, het was 138 keer in vier seizoenen. Bij Real Madrid zat u één keer vaker op de bank, dat was 139 keer. Aan de Langeleegte in Veendam is uw carrière begonnen. Ik ben er hartstikke trots u het eerste exemplaar te mogen overhandigen”.

Na de overhandiging zei ‘Don Leo’ het eervol te vinden het eerste exemplaar te mogen ontvangen. Beenhakker: “Ik vond het belangrijk om mij als trainer te ontwikkelen en heb altijd veel ambitie gehad, maar was als voetballer uiteindelijk niet goed genoeg. Ik had hiervoor gekozen en wilde het maximale eruit halen. Achteraf heb ik daar een redelijk goed gevoel over. In die vijftig jaar heb ik me niet verveeld en heb er elke dag van genoten. Iedere dag ben ik met veel plezier naar het stadion gegaan”.

,,Ik vind het bijzonder eervol dat ik dit boek heb mogen krijgen. Tegelijkertijd, en dat zeg ik met veel respect en eergevoel, beschouw ik me in dit geval als eerste reserve. Want naar mijn mening had het eerste exemplaar aan Henk Nienhuis uitgereikt moeten worden, aan Mister Veendam. Beenhakker stak het boek omhoog en met zijn naam in dialect, ,,Nienhuus, hij is voor jou. Dank je wel”. Zichtbaar geëmotioneerd liep hij met het boek weer naar zijn tafel terug.