Jeugdvrienden geven concert in Wildervank

WILDERVANK - Op zaterdag 14 april geven Euwe de Jong en Lubertus Leutscher een concert in de Grote Kerk van Wildervank. De heren zullen een programma met orgel & trompet laten horen, ook zal het Walcker-orgel solo aan bod komen.

Beide jeugdvrienden zijn opgegroeid in Veendam, muziek is hun passie die ze nog steeds met elkaar verbindt. De vrienden hebben samen voor het eerst samengespeeld in Veendam, ze waren toen 16 (Euwe) en 14 jaar (Lubertus). Sinds de jaren negentig spelen ze nu weer voor het eerst een concert in de gemeente waar ze zijn begonnen.

De vader van Euwe de Jong was predikant in Veendam. In de zestiger jaren kocht pa een oud harmonium bij een oom in Drachten. Daar wilde Euwe wel op spelen, hij ging op orgelles bij Piet Wiersma en werd vervolgens student aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek. In 1982 behaalde hij het diploma uitvoerend musicus orgel en 1985 het einddiploma Theorie der Muziek. Euwe de Jong is werkzaam als directeur van de Schumann Akademie, de Landelijke Hogeschool voor muziekvakonderwijs te Zwolle en als docent muziektheoretische vakken aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Lubertus Leutscher begon zijn muzikale opleiding op achtjarige leeftijd met trompet en piano. Hij begon op de opmerkelijk jonge leeftijd van veertien jaar aan de vooropleiding aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en vervolgde zijn studie met als hoofdvak trompet. In deze periode speelde hij tevens in het nationaal fanfareorkest en in het Nederlands jeugdelftal,waardoor hij een keuze moest maken tussen een carrière als musicus of om als profvoetballer door het leven te gaan. Het werd de muziek. Hij begon zijn carrière in 1978 op achttienjarige leeftijd als trompettist bij het Frysk Orkest, vervolgens het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Noord Nederlands Orkest. Lubertus is initiator van het in 2010 opgerichte stichting Veenkoloniaal Symfonie Orkest waar hij als dirigent/artistiek directeur aan verbonden is.

Het concert begint om 20:00 uur en de toegang is 10 euro.