Topkwekers en kunstenaars naar de Noordelijke Kwekerijdagen in Meeden

MEEDEN - Tuingoed Foltz in het Groningse Meeden houdt 21 en 22 april de Noordelijke Kwekerijdagen. Ongeveer veertig geselecteerde ontwerpers, kunstenaars en tuinspecialisten uit Nederland, België en Duitsland presenteren op het terrein van Foltz alle ingrediënten voor een prachtig tuinjaar.

De Noordelijke Kwekerijdagen onderscheiden zich van andere fairs als een echt ‘planten-evenement’, waarbij het allemaal draait om andere, nieuwe en onbekende planten. Ieder jaar nemen de deelnemende kwekers persoonlijke favorieten en nieuwe variëteiten van eigen kweek mee naar Meeden. In totaal worden er meer dan vijfduizend verschillende plantensoorten getoond en verkocht.

Daarnaast kunnen bezoekers hun hart ophalen aan tuinboeken, tuinkaarten, tuinbeelden, tuinzaden en ambachtelijk tuingereedschap, kortom vrijwel alles waar je het woord ‘tuin’ voor kunt zetten. Net als bij het planten- en kunst-aanbod zijn originaliteit en kwaliteit de belangrijkste criteria voor deelname.

Verschillende kwekers, tuinschrijvers, ontwerpers en tuinkunstenaars houden tijdens de dagen Kwekerspraat', een enthousiaste mini-voordracht tussen hun favoriete planten.

Als vooraanstaand tuinontwerper en schilder van bloemrijke aquarellen is Ton ter Linden een tuinkunstenaar in hart en nieren. Presentatrice, zangeres en plantenliefhebber Hanneke Kappen interviewt hem zondagmiddag om twee uur voor het publiek. Dat belooft een gedenkwaardig levensgesprek te worden, zoals eerdere interviews met Maya Wildevuur (2016) en Henk Helmantel (2017) dat ook waren.

Maya Wildevuur geeft zondag al schilderend tekst en uitleg bij haar bloemrijke schilderijen.

Tuinontwerper Martin Knol houdt op beide dagen een permanent tuinontwerpspreekuur. Bezoekers kunnen aan de hand van meegebrachte foto’s/tekeningen ter plekke een tuinschets laten maken. Dan trekken het hele weekend ook nog eens muzikanten over het tuingoed en is er op het terras een wijnproeverij ingericht waar Engelse teas & scones worden geserveerd.

De fair is van tien tot vijf op beide dagen in Meeden.