Nieuwe kleine docu-marathon in vanBeresteyn

VEENDAM - Het Filmhuis vanBeresteyn komt zondag 22 april met een nieuw initiatief: Kleintje Docu. Tijdens deze voorstelling worden drie korte documentaires achter elkaar vertoond.

Om half elf ‘s ochtends begint de kleine docu-marathon met Mijnwerk Complex.

Deze 51 minuten durende film volgt vijftig jaar na de sluiting van de kolenmijnen enkele jonge mensen, die zich in hun werk en persoonlijke leven sterk verbonden voelen met het mijnverleden.

Aansluitend om iets na half twaalf wordt de 71 minuten durende Nederlandse documentaire Doof Kind vertoond. Een ontroerend portret van de dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Doof Kind is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017.

Tot slot begint om één uur na een inleiding van Hendrik Hachmer, directeur va het Veenkoloniaal Museum, de korte documentaire Van Veenlust naar vanBeresteyn. Deze dertig minuten durende documentaire is afkomstig uit de collectie van Filmclub Dubbel 8.

In de film is een parallel montage gemaakt met soortgelijke bouwactiviteiten van Veenlust in 1976. Dit is de rode draad in de film. De film beslaat het hele proces van de bouw van vanBeresteyn, van voorbereiding tot ingebruikname.