Koeien naar buiten!

WILDERVANK - nderdaad, ‘s middags was het zover: ze mochten eindelijk weer naar buiten. ,,Wij hebben 70 melkkoeien en ongeveer 35 stuks jongvee”, vertelt boer Laarman. ,,Het meeste land ligt achter de boerderij, vandaar dat we de koeien ook vrij gemakkelijk buiten kunnen laten lopen.”

,,Wij melken met een melkrobot en als je dan de koeien buiten wilt laten lopen, moeten de koeien vrij in en uit kunnen lopen, omdat ze op verschillende tijden worden gemolken. Ik vind het mooi, als de koeien buiten lopen, daar kan ik echt van genieten en dan hoor je hoe ze het gras vreten: ze slaan de tong om het gras heen en zo wordt het afgetrokken en doorgeslikt. Als ze de buik vol hebben, gaan ze het gras herkauwen.”

,,Tegenwoordig lopen de meeste koeien los in een ligboxenstal; als ze in het voorjaar naar buiten gaan, is het gespring en gedartel niet zo erg als vroeger, toen de koeien nog de hele winter vast stonden, maar het blijft toch een mooie gebeurtenis. Zo rond half april gaan bij ons de koeien naar buiten en een week later het jongvee.”

,,De laatste jaren is er steeds meer de discussie, of de koeien weer meer buiten moeten lopen; ik zelf ben er natuurlijk een groot voorstander van, frisse buitenlucht is voor een dier goed. De meeste mensen vinden het voorjaar ook prettig en zijn dan ook graag buiten, het geeft je nieuwe energie , maar het is niet zo, dat de stallen van tegenwoordig bedompt of te klein zijn qua inhoud, de meeste bedrijven hebben rubber matten op de boxvloer, ruime looppaden, veel lichtinval en ventilatoren in de stal voor als de temperatuur boven de 25 graden komt, want een koe functioneert het best bij 10 tot 20 graden, een koe produceert het best bij regelmaat . Dus als het buiten regent en ze staan met een kromme rug en met de kont naar de regenkant toe, dan is de koe niet actief in het produceren van melk en laten we eerlijk zijn: boer-zijn is toch een manier om brood op de plank te krijgen .”