Fietstocht langs Stolpersteine

VEENDAM - e spannende speelfilm Bankier van Verzet draait om de bankier Walraven van Hall gespeeld door Barry Atsma.

In de Tweede Wereldoorlog wordt hij gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd.

Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankier van het verzet. De film is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld. Te zien op maandag 23 april om acht uur ‘s avonds.

Voorafgaand aan de Dodenherdenking op 4 mei, waarbij dit jaar ook aandacht wordt besteed

aan de Joodse inwoners van deze dorpen, heeft de Commissie Stolpersteine een fietstochtje van een kleine twee uur langs de Stolpersteine in Noord- en Zuidbroek georganiseerd. De Stolpersteine zijn augustus 2017 geplaatst door de kunstenaar Gunther Demnig. Bij ieder adres vertelt de commissie over de Joodse bewoners, de synagoge in Uiterburen en de Joodse begraafplaats aan de Botjesweg. Hier en daar opgeluisterd door een gedicht. De tocht eindigt bij het beeld aan het station van Zuidbroek, waarvoor het gedicht "Bie laangs"

van Saul van Messel model heeft gestaan. Als laatste krijgt u een Joodse lekkernij in het museumcafé van het NNTTM en zicht op het spoor waar de jodentransporten

hun laatste stopplaats in Nederland hadden. De tocht is op zaterdag 28 april 2018 en start om 10.00 uur aan de Uiterburen 54 te Zuidbroek.