Finale: ‘Ik trilde ervan’

VEENDAM - Alle 141 kinderen, alle juffen en meesters kijken naar je en dan moet je ook nog voorlezen. In een microfoon! Op een podium! Uit alle klassen was de beste voorlezer gekozen en die werden in de finale beoordeeld door de nummers 2 van alle klassen. De juryleden overlegden over het tempo van de middenbouw-finalisten, over de verstaanbaarheid, het stemgebruik en het contact met het publiek. Ondertussen verzorgden de niet lezende, jongste kinderen de ‘halftime show’. Ze beeldden het boek ’Wij gaan op berenjacht’ uit en mochten, omdat dat bij het verhaal hoort, lekker met gras wuiven en gooien met snippersneeuw. En natuurlijk allemaal verstoppen onder het dekbed wanneer de beer er aan komt!

Na het welverdiende applaus veegt organisator juf Jacqueline het podium aan met een enkel stokje en kan de finale van de bovenbouw beginnen. De wedstrijd werd gewonnen door Romy en Vera uit de bovenbouw en de winnares van de middenbouw was Chanoa. Zij wonnen een boekenbon, een medaille en een voorlees-certificaat.

Enkele reacties van de winnaressen waren : „Het was spannend, vooral van tevoren, ik trilde er van. Toen ik op het podium stond was de meeste spanning wel over.” Over de voorbereiding: „Ik heb voor de hele familie voorgelezen en toen ik vanmorgen naar school ging zei mamma nog dat ik het heel goed kon.” Hoe het komt dat ze zo goed kunnen voorlezen zeggen ze : „Niet te langzaam lezen en af en toe even in het publiek kijken. We doen ook bewegingen mee die in het verhaal voorkomen.”