Mark Climate Technology toekomst klaar

VEENDAM - Marktleider in klimaattechniek Mark Climate Technology heeft onlangs de naastgelegen panden van het industrieterrein aan de Beneden Verlaat in Veendam gekocht. Hiermee is het gehele industrieterrein van 8 hectare in het bezit van de fabrikant van klimaatapparatuur.

Het bedrijf was reeds in het bezit van een deel van het terrein, maar kwam ruimte tekort.

“We zijn uit ons jasje gegroeid”, zegt algemeen directeur Jan Koop de Boer. ,,De afgelopen jaren is onze productie sterk gegroeid. We hebben fors geïnvesteerd in het machinepark en extra personeel ingezet om dit op te kunnen vangen, maar dit neemt uiteraard ruimte in beslag.”

Mark wil o.a. meer ruimte creëren voor de steeds groeiende productie van luchtbehandelingskasten en warmteterugwin-units. Ook de productie van de fijnstof filters van StatiqAir zal plaatsvinden in Veendam. StatiqAir, zusterbedrijf van Mark Climate Technology, is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van fijnstof reduceersystemen. De ideologie van StatiqAir, een wereld zonder fijnstof, is een logische aanvulling op de ambitie van Mark om zorgvuldig en uiterst efficiënt om te gaan met de fossiele brandstoffen die er zijn.

In 1945 begon het bedrijf aan de Beneden Verlaat onder de naam Ingenieursbureau Gebroeders van der Mark NV. Men begon destijds met de productie en verkoop van buigpompen en kolengestookte luchtverwarmers. In de jaren 60 waren op het gehele industrieterrein aan de Beneden Verlaat ongeveer 1000 mensen aan het werk voor Marko-Mark BV: een combinatie van het huidige Mark Climate Technology en de toenmalige fabrikant van school- en kantoormeubilair. In 1983 zijn beide bedrijven uit elkaar gegaan, waarna Marko BV in 2013 failliet ging. Momenteel zijn er circa 150 mensen werkzaam bij Mark Climate Technology.