Stichting onthult replica van oude grafzerk

ZUIDBROEK - Op het oude kerkhof van de Petruskerk in Zuidbroek wordt een replica van een oud houten grafzerk onthuld.

Dit wordt gedaan op 2 juni nadat voorzitter van de stichting Behoud Karakteristieke Dorpsgezichten Menterwolde Everhard ten Wolde een korte voordracht heeft gehouden.

Op het oude kerkhof in Zuidbroek hebben vele houten stèles ( houten grafzerk of grafteken) gestaan. Nog maar een paar stèles zijn in goede staat aanwezig.

Teksten van vele zijn meestal niet meer te lezen. De replica is van een stèle van H. Watermulder, overleden in 1919, de oorspronkelijke stèle was in heel slechte staat. Gelukkig was de tekst met het daarop geschreven grafgedichtje nog redelijk goed te lezen. Het grafgedichtje wekt ontroering vanwege zijn eenvoud, onvaste handschrift en enkele taalfouten.

,,Wij als stichting, beschouwen deze stèle als cultureel erfgoed en vonden het gepast het grafteken een tweede leven te geven in de vorm van een replica. De oude oorspronkelijke stèle zullen we in een vitrine in de Kerk stallen. Janneke Blaauw, weduwe van onze zeer gewaardeerde oud secretaris, zal de handeling van onthulling verrichten”, aldus Everhard ten Wolde.

De bijeenkomst begint om 10 uur en duurt een ongeveer uur.