Voetbalopera in stadion de Langeleegte

VEENDAM - Stadion de Langeleegte vormt tijdens de zomer van 2019 het decor van een volksopera, die wordt gewijd aan de failliete profvoetbalclub SportClub Veendam.

Deze voetbalopera, de eerste ter wereld in een voetbalstadion, telt twee warming-ups (try-outs) en vijf wedstrijddagen (voorstellingen). De première van deze culturele productie vindt plaats op 28 juni 2019.

De opkomst en ondergang van SC Veendam, 1954-2013, speelt een rol in het collectieve geheugen van de Veenkoloniën. De club en het stadion zorgden voor onderlinge lotsverbodenheid en stonden symbool voor de trots en onverzettelijkheid van de streek en haar bevolking.

De voetbalopera zal de dierbare herinneringen daaraan oproepen, maar tegelijkertijd verfrissen met een optimistische en hoopgevende blik op de toekomst. Er gaat in de zomer van 2019 een frisse wind waaien door de roemruchte Langeleegte. Niet voor niets heet deze opera dan ook ‘Veendammer Wind’.

Voetbal en inborst

Het mythische imago van SC Veendam en de Langeleegte inspireerde een groep mensen het verhaal over passie en strijd, heldendaden, succes, tegenslag en verdriet te verbeelden in een meerdaags locatietheater-spektakel. De verhaallijn concentreert zich op voetbal en de sociaal-culturele inborst van de Gronings-Drentse Veenkoloniën.

In 2016 kwam Mario Post met De Stichting productiefonds Amateurkunst NPV Regio in aanraking met de initiatiefnemers. ,,Dat leidde in ons bestuur meteen tot groot enthousiasme. Onze stichting is opgericht voor het ondersteunen van initiatieven die vernieuwend zijn en die kunstdisciplines realiseert waarin wordt samengewerkt tussen professionals en amateurs. En die dan ook nog eens het streekeigene benadrukken. Locatietheater kende al een grote traditie in Oost Groningen. En de combinatie van de historische plek aan de Langeleegte en de toekomstplannen van het sport en leercomplex maken dat plaatje compleet”, benadrukt Post.

Ook vanuit de gemeente Veendam was er al vlug enthousiasme voor het plan. ,,Oorspronkelijk was er nog het plan de opera in een theater in Assen of in Groningen te houden. Maar voor mij was het stadion de enige plek waar het plaats kan vinden. Ook valt het mooi samen met de opening van het sport-technisch gedeelte. Dan kunnen we meteen laten zien dat het stadion heel geschikt voor grotere evenementen. Ik denk dat het een perfecte timing is”, aldus wthouder Henk Jan Schmaal.

De voetbalopera wordt uitgevoerd door een cast van professionals en vrijwilligers en staat onder muzikale begeleiding van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest onder leiding van Lubertus Leutscher, een groot zangkoor en een popcombo. Bezoekers kunnen er op rekenen dat het aloude clublied ‘Aan de Langeleegte’ in aangepast arrangement onderdeel uitmaakt van het repertoire.

Kick-off en kaartverkoop

De organisatie van het evenement valt onder de paraplu van Stichting Productiefonds Amateurkunst Menterwolde, Pekela, Veendam. Realisatie van dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Groningen, de gemeenten Veendam, Pekela en Midden-Groningen en een groot aantal landelijke en regionale cultuurfondsen, alsmede donaties vanuit het bedrijfsleven.

De kick-off van deze volks(voetbal)opera vindt plaats op donderdag 20 september 2018. Vanaf deze dag start de kaartverkoop en wordt onder meer bekend welke acteurs/vocalisten de hoofdrollen zullen vertolken. Per voorstelling is in stadion de Langeleegte straks plaats voor maximaal 2.000 bezoekers.