Einde voor Schoolsport Olympiade is begin voor Eurosport

PEKELA - Dertig jaar stond de jaarlijkse schoolsportdag voor de basisscholen in Oude Pekela in het teken van de de Olympische Spelen.

In samenwerking met de Pekelder Sportraad hebben de vertegenwoordigers van alle basisscholen zich gebogen over een nieuw concept. Voor de structuur van de organisatie is gekozen voor Europese landengroepen. Maar liefst 40 leerlingen van het Dollard College zullen worden ingezet als spelleider, instructeur en scheidsrechter.

De eerste editie van deze Eurosportdag is op donderdag 31 mei. De sportdag begint met een opmars van Europese landen. Tijdens de openingsceremonie zal de vlag worden gehesen op de klanken van de Europese hymne en zal er een flitsende demonstratie te zien zijn. Na een gezamenlijke warming-up verlaten de landengroepen de sporthal en gaan ze naar de eerste programma-onderdelen.

Nieuw in deze opzet is dat de activiteiten niet beperkt blijven tot de sportvelden en sporthal De Binding; voor een aantal programma-onderdelen trekken de leerlingen het dorp in en bezoeken een clinic bij de plaatselijke sportaanbieders.

Het ochtendprogramma ziet er als volgt uit:

De kinderen van de groepen 3-4-5 gaan naar de Noordstervelden waar ze in de workshops kennis gaan maken met de stoot-, werp-, spring- en loopnummers uit de atletiek. De leerlingen van de groepen 6 en 7 werken in de sporthal een toernooi met negen teamspelen af. De leerlingen groepen 8 hebben vooraf een keuze kunnen maken uit tennis, bootcamp, freerunning, voetbal en sportfabriek Brittannia.

In de lunchpauze worden de meegebrachte broodjes opgegeten. Vervolgens krijgen de groepen 3-4 een sport-en spelprogramma aangeboden waarbij in roulerende groepen wordt gespeeld: blokjesvoetbal, dobbelstenenspel, tien tellen in de rimboe, banktrefbal, mastermind en ringhockey.

De groepen 5 verplaatsen zich naar de Groenling; hier komen de kinderen in actie in de clinics als freerunning, mastermind, bootcamp en voetbal.

Voor de leerlingen van de groepen 6-7-8 is een traditioneel onderdeel weer in het programma opgenomen: atletiekproeven. Alle leerlingen zullen een individuele prestatie leveren op de 60 meter loop, verspringen, hoogspringen, vortex werpen, hordeloop, kogelstoten en de 400 meter loop.

Tijdens de slotceremonie omstreeks kwart over drie ‘s middags in de sporthal zal weer een spannende scholenestafette worden gehouden.