Indrukwekkende locatievoorstelling over gaswinning

ZUIDLAREN - Dit najaar speelt Toneelgroep Jan Vos de voorstelling GAS, een familiekroniek die geen Noorderling onberoerd zal laten.

In drie episoden wordt het verhaal verteld van de gaswinning in de afgelopen zestig jaar. Startend in de jaren 60, als het eerste gas jubelend wordt afgefakkeld en harten en huizen verwarmt. En eindigend in het heden, waarin men de gaskraan zo snel mogelijk wil dichtdraaien en met angst en beven wacht op de volgende klap. De voorstelling is te zien in een mobiel theater dat speciaal voor Toneelgroep Jan Vos gebouwd is: van 12 oktober t/m 25 november in een weiland in Ten Boer, van 30 november t/m 30 december in Zuidlaren (parkeerterrein Prins Bernhardhoeve).

De kaartverkoop start woensdag 30 mei.

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In het eerste deel, als de gasbel net is ontdekt, denkt hoteleigenaar Andries Boelens een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen.

Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie is er verantwoordelijk voor de gevolgen van de gaswinning? Waarom liep de schadeafhandeling vast in een onontwarbare kluwen van belangen, emoties, rapporten en elkaar tegensprekende onderzoeken? En waarom reageerde de Nederlandse overheid zo traag, toen zich in Groningen een ramp aftekende?

Na Mansholt en Koning van het Grasland bouwt Toneelgroep Jan Vos verder aan reeks aansprekende, actuele voorstellingen, die de inwoners van Noord-Nederland direct raken.

Rode draad zijn politieke keuzes uit het verleden, waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in GAS om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden. GAS is geschreven door Tjeerd Bischoff, wordt geregisseerd door Jeroen van den Berg en gespeeld door Paul R. Kooij, Paul Hoes, Trudi Klever, Stefanie van Leersum, Dimme Treurniet, Maarten Wansink en Anna Raadsveld.

Kaarten zijn vanaf 30 mei verkrijgbaar via www.toneelgroepjanvos.nl en www.vanplan.nl