Oudjes aan de start van Oldtimer Rally Veendam

VEENDAM - Zaterdag was het derde lustrum van de Rally Veendam-Leer-Veendam. Er reden 85 deelnemers mee tijdens deze vijftiende editie.

De start van de rit was om negen uur. De rit ging door de Veenkoloniën, Westerwolde en het Duitse Emsland en was bijna 200 kilometer lang. De organisatie achter de rit is Stichting Noordelijke Oldtimer Promotie.

De route voerde via Nieuwe Pekela, Sellingen, en Bourtange naar de grens. En verder door via Rhede en Weener naar Leer, waar een lunch wachtte. ’s Middags op de terugweg ging het via Papenburg, Bellingwolde, Oudeschans en Winschoten naar Veendam.

De eerste deelnemers werden zo tegen half vier, vier uur aan de finish terug verwacht. Er was uitgegaan van een gemiddelde snelheid van 36 kilometer per uur. Aan de rally deden ook twee Duitse deelnemers mee.

De route was voornamelijk over het platteland en door bosgebied uitgezet. Met de verschillende ingebouwde verassingen was het voor de deelnemers goed lezen en opletten onderweg. Er zaten nogal wat instinkertjes bij. Klassementsproeven, regelmatigheidstrajecten en stempelposten met en zonder verrassingen bepaalden het wedstrijdelement.

Er reden drie (nagenoeg) gelijkende oude Ford types uit 1930 mee. Willie en Annita Spithorst uit Schildwolde reden mee in een Ford coupe. “We hebben ‘m ruim een jaar”, vertelt Annita. We hebben een eigen bedrijf en mijn man heeft na het overdragen van een aantal taken aan onze zoon, een hobby gezocht. Dit heeft hij altijd al gewild, en nu was de tijd ervoor.”

De 89 jarige heer H.R. Panman deed traditiegetrouw ook weer mee in zijn Ford Tudor, samen met zijn zoon. Panman komt uit hetzelfde jaar als zijn auto. Hij kwam in het bezit van de Ford door een ruiling van een brandweerauto en een driewieler Messerschmitt. Panman had weer alle vertrouwen in de oldtimer. “Hij zit goed in elkaar en is gecontroleerd. Je hebt een leuke dag zo en het weer is goed.”

Den Hartog heeft ook een Ford Tudor uit 1930. De wagen komt uit dezelfde serie als de Tudor van Panman. “Ik heb een garagebedrijf waar mijn opa destijds met deze type Ford automobielen mee is begonnen.” Den Hartog doet al ruim 10 jaar met de rally mee. Maar het was de eerste keer dat hij met zijn Ford Tudor de rally reed, samen met zijn broer. Apart was het achter elkaar aan de start verschijnen van deze twee in prachtige staat verkerende oldtimers.

Door Henk Drenth.