“Scootmobieltocht in groepsverband zo gezellig”

VEENDAM - Woensdagmiddag startte vanaf een zonovergoten Raadhuisplein de scootmobieltocht. Dit jaar gaf wethouder Jaap Velema aan 41 deelnemers het startsein.

De route van 17 kilometer bestand uit twee etappes. Via de Kerkstraat, Sorghvlietlaan, Briklaan, Borgercompagnie en de Veendammerweg toog men naar Romala’s Home in Kielwindeweer waar het goed toeven was.

Weer terug in Veendam koerste de colonne over het fietspad langs de Wildervanksterweg richting Borgercompagnie. Daar ging men het fietspad op naar Borgerswold richting de Kinderboerderij. Men nam de bocht bij de Jumbo, om weer via de Sorghvlietlaan en andere bekende Veendammer dreven uiteindelijk weer op het Raadhuisplein uit te komen.

Onderweg was er begeleiding van verkeersagent Jan Drent, stadswacht Jan de Vries en drie stagiaires. Ook iemand van RSR revalidatieservice was present, en er reed een bezemwagen mee.

Naast een mooi uitje is de Scootmobieltocht bedoeld om gebruikers die er anders niet mee de weg op durven, vertrouwd te maken met de scootmobiel. Al in 2001 liep initiatiefneemster Tineke Schmaal met het idee rond. Medewerker Ronald Koers van de WMO had eens opgemerkt dat er teveel scootmobielen in de schuur bleven staan. Nadat het naar voren werd gebracht in de werkgroep Platvorm Gehandicaptenbeleid kreeg het idee dat jaar serieus vorm. Mede met Ina Felder en medewerking van andere vrijwilligers van het Platvorm kon de eerste editie van start gaan.

Bollie en Tineke deden nu voor de tweede keer mee. En ook de volgende keer willen ze graag weer mee. Zeker in groepsverband vinden ze het zo gezellig. Het deed soms een beetje aan een scootmobiel meeting denken. Sommige deelnemers vergeleken ook elkaars voertuihg.

Bollie heeft een Sterling Elite 2 Plus met hydraulisch instelbare achtervering. Hij heeft er een zwaardere accu in en kan met een volle lading zo’n 44 kilometer afleggen. “Dat is best wel een groot stuk”, vindt Bollie. “Met een zwaardere accu ben je er ook wat sneller mee weg. De snelheidsmeter geeft 16 kilometer aan. Maar hij wil wel 18 tot 20 kilometer”.

Met de scootmobiel kan ik overal komen, en kan ook mee de winkel in”, zegt Bollie. Niet dat het leuk is om er gebruik van te moeten maken, maar hij vindt het wel een hele uitkomst. Hij heeft ‘m sinds een jaar. Met 770,5 kilometer op de teller. Dat was inclusief de afgelegde 10 kilometer tot de ‘pitstop’.