Luidklokkenestafette tijdens 25ste Open Torendag

VEENDAM - Het is zaterdag 10 juni in de provincie Groningen Open Torendag. Een aantal kerktorens in stad en ommeland openen van 13.00 uur tot 16.00 uur de deuren voor het publiek.

Dit Groningse evenement, een initiatief van de Stichting Klokkenspel Groningen (SKG), wordt elk jaar op de middag van de tweede zaterdag in juni georganiseerd.

De stichting bestaat dit jaar 25 jaar, reden om aan de Open Torendag een extra dimensie toe te voegen en de vorm van Luidklokkenestafette. Op 65 plaatsen in de provincie wordt vijf minuten lang de klok of klokken geluid volgens een vooraf vastgesteld schema.

Vanuit drie plaatsen aan de rand van de provincie ontstaan zo routes waarop het klokluiden aan elkaar wordt doorgegeven totdat om 16:30 uur de Groninger Martinitoren als centraal punt wordt bereikt waarop de eindluiding met het geweldige 12-gelui zal plaatsvinden. Op deze wijze hoopt de SKG het luidklokkenbezit van de provincie Groningen klinkend onder de aandacht te brengen.

De Stichting Carillon Veendam haakt in op de jubileumactiviteiten van de SKG met een uniek duo-concert. Beiaardier Vincent Hensen en de Winkler Prins Harmonie spelen samen een aantal special bewerkte composities zoals de Bohemian Rhapsody van Queen, de White Stone van de Nederlandse componist Jacob de Haan en het bekende Hallelujah van Leonard Cohen.

Het een uur durende concert begint om 16.00 uur.