Stichting Boete en Verzoening knapt Joodse begraafplaats op

Op de Joodse begraafplaats langs nummer Aine is het een drukte van belang: er staan wel 15 auto’s voor het hek en er staat zelfs een mobiel toilet tussen! Tussen de zerken staan parasols en zitten mensen te schilderen. Met de gedachte aan de recente, walgelijke vernielingen op de algemene begraafplaats in mijn achterhoofd, ga ik even een paar vragen stellen.

Aafke Stoppels, bestuurslid van de stichting ‘Boete en Verzoening’, wat is het doel van jullie stichting?

Kort gezegd is ons doel het verbeteren van de verbinding tussen het Joodse kerkgenootschap en de Christelijke kerken. In het begin van de jaren 70 ontdekte dominee Sybrandi tijdens zijn theologie-studie dat de relatie tussen Christenen en Joden erg vijandig is geweest. Christenen wilden met dwang en drang de Joden bekeren en bij weigering volgde soms de dood. Joden werden ook beschuldigd van het overbrengen van nare ziektes zoals de pest en het mislukken van oogsten. Zodoende werden ze verjaagd, verbannen en in ghetto’s gedwongen, allemaal geïnitieerd door de Christelijke kerken. Dominee Sybrandi was geschokt en zocht een manier om spijt te betuigen.

Wat doen jullie dan precies?

Vandaag verven we de letters op de zerken op, zodat ze beter leesbaar worden. Ook halen we onkruid weg en is er nieuw gras gezaaid. Verder schilderen we hekwerken, we proberen scheef-hangende zerken recht te zetten, gebroken zerken worden gelijmd en bomen worden gesnoeid.

Eigenlijk probeer je boete te doen voor de misstappen van de voorouders. Het is niet jouw schuld.

Nee, we gaan ook niet gebukt onder schuld, we waren er niet bij. We voelen ons wel verantwoordelijk en zijn blij dat we, door praktische klussen te doen, de Joodse gemeenschap kunnen helpen. De mensen van de stichting zijn sinds ongeveer 40 jaar actief door het hele land en we merken, tot grote voldoening, dat de verbinding tot stand is gekomen en dat de relatie steeds beter wordt.

Wiechers