Nedmag voert aanbevelingen SodM uit

VEENDAM - Nedmag is druk met het zo veilig mogelijk winnen van zout. Het bedrijf volgt de aanbevelingen die het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) het recent heeft gepubliceerd. gepubliceerd.

In deze publicatie worden onder meer de risico’s van zoutwinning benoemd en aanbevelingen aan de zoutsector gedaan. Nedmag werkt actief aan het merendeel van de aanbevelingen. Nedmag-directeur Bert Jan Bruning: ,,Nedmag verwelkomt de aanbevelingen van Staatstoezicht op de Mijnen. Een aantal van deze aanbevelingen is uitgevoerd of in gang gezet. Zo maakt een studie naar de risico’s naar het verlaten van cavernes onderdeel uit van het huidige winningsplan.”

In april 2018 is op een diepte van ongeveer 1800 meter zout en mogelijk dieselolie weggestroomd op de locatie in Tripscompagnie. Dieselolie wordt gebruikt als hulpstof om een caverne te ontwikkelen. Het gebruik van dieselolie is op dit moment de best beschikbare techniek. Nedmag intensiveert de inspanningen om naar een alternatief te zoeken.

Bruning: ,,De kans op vervuiling van grondwaterlagen door dieselolie of pekel achten wij klein. Tot in welke lagen de dieselolie weggestroomd kan zijn wordt onderzocht. Via een netwerk van peilbuizen wordt het grondwater op en rond de locatie gemonitord. Er zijn geen verontreinigingen gemeten, ook niet in de gewonnen pekel.”