Theaterspectakel bij 'Hotel Zigterman in Tripbos'

SAPPEMEER De komende weken wordt in het Adriaan Tripbos een openluchttheater ingericht door het theatergezelschap 'Hotel Zigterman, in het midden het hart'. Er zal een podium verrijzen voor 400 toeschouwers. Men werkt ook hard aan het opbouwen van een hotel als groot decorstuk.

Afgelopen maandagavond is onder leiding van regisseur Albert Secuur op scène 16 geoefend. Keer op keer werd geoefend op onderdelen van het bruiloftsfeest. Het was vol enthousiasme, vrolijkheid en veel hilariteit. De komende periode wordt wekelijks meerdere keren gerepeteerd. De ensembleleden (amateurspelers) hebben overdag vaak een baan en repeteren ’s avonds.

Het stuk gaat over het huwelijk van Tobias Kregel (Bas van der Heide) en Graceland Veldhuizen (Elvira Bolhuis). Graceland komt uit Slochteren. Haar familie is een tikje aso. Haar vader Jackson Veldhuizen (Theo de Groot) is een temporeel uitgeschakelde werkwillige (werkloos). Hij brengt de hele tijd hangend op de bank door. Tobias komt als zoon van het homo-echtpaar Victor (Nico van der Wijk) en Hugo Kregel (Bas de Bruijn) uit Menterwolde. Zijn familie is welvarend met een eigen butler, Jansma (Roger Goudsmit).

Graceland haar moeder Patricia (Marieke Klooster) is een ex-zangeres van het Nederlandse levenslied. Maar ze heeft podiumvrees en staat in een shoarmazaak. Tobias en Graceland moeten trouwen van hun beider ouders. Ze denken dat Graceland zwanger is geworden, na een uit de hand gelopen biologiesessie. Tobias en Graceland laten elk om verschillende redenen de wederzijdse ouders in de waan. Haar ouders zien heel erg uit naar het huwelijk. Tobias zijn vader Hugo is dementerend en moet gebruik maken van een hersenpacemaker in zijn hoofd. Maar het doet ook nogal wat met zijn gedachten. De hersenpacemaker kan van afstand ook uitgezet worden, wat dan ook veelvuldig gebeurd door zijn man Victor en butler Jansma (Hans Kroodsma).

Het huwelijksfeest wordt in Hotel Zigterman gevierd, compleet met livemuziek van Remko Wind en de band bestaande uit Harry Voornhout, Harry Arling en Hans Sulmann. De muziek gaat van hypermodern, tot het levenslied.

Met de theaterproductie wil de stichting Midden-Groningen de nieuwe gemeente cultureel op de kaart zetten. In het theaterstuk komt ook elke voormalige gemeente aan bod. De familie op stand komt uit Menterwolde en de ‘tikkeltje aso’ familie uit Slochteren. Wat overigens niets over de mensen uit deze gemeenten zegt, het is willekeurig gekozen.

“Na het samengaan van de voormalige gemeenten Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer was er de gedachte om een theatervoorstelling te laten maken dat verbindend en verbroederend is”, vertelt Rosa Veldman van marketing en publiciteit „Het samengaan van gemeenten met allemaal mensen die in een andere gemeente hebben gewoond is eigenlijk ook een soort huwelijk.”

bijna iedereen die hier aan meewerkt heeft wel vaker zoiets gedaan. De grote groep amateurspelers zijn de bruiloftsgasten. Het zijn mensen die in amateurverband vaker hebben gespeeld. Samen vormen zij een schreeuwkoor. Tijdens het geschreeuw geven ze naar het publiek toe commentaar op wat er gebeurd in de scène. Om de aandacht een beetje te sturen.”

“We hebben ongeveer 100 mensen die aan de productie meewerken met een betrokken bestuur. Onze professionele cast bestaat uit zo’n 10 tot 15 acteurs, 30 leden van het ensemble (amateurspelers). En dan nog de muzikanten die voor de proloog de muziek hebben gemaakt. De voorstelling bestaat uit 15 bedrijven met 20 scènes.”

Van 28 juni tot en met 7 juli wordt elke keer op de donderdag, vrijdag en zaterdag gespeeld. 

Door Henk Drenth.