Thoes slaat brug tussen Groningse bouw en bewoners

GRONINGEN - Als Groningers zijn we het er allemaal over eens: het is hier goud wonen. Toch heeft een grote groep huiseigenaren vragen over hun woontoekomst.

En dat terwijl in de regio volop bouwinnovaties en betaalbare concepten zijn ontwikkeld voor versterking, verduurzaming, wonen zonder gasaansluiting en levensloopgeschikt (ver)bouwen. Initiatiefnemers BuildinG en Groninger Dorpen vinden het tijd om een brug te slaan tussen de bewoners en de bouwsector. Om ze de kans te bieden het heft in eigen hand te nemen waar het wél mogelijk is en ze perspectief te bieden.

Daarom wordt zaterdag 30 juni van 11.00 tot 17.00 uur het event Thoes georganiseerd; de Groningse vertaling van ‘thuis’. Want in je woning leef je, beleef je en heb je lief. Je eigen huis is je thuis. Maar helaas wordt dit door veel Groningers in het bevingsgebied niet altijd meer zo ervaren.

Er zijn veel onzekerheden over de aanpak van schade en herstel, over de versterkingsopgave, over de eigen woontoekomst, over de waarde van de woning, over veiligheid. Dit alles brengt niet alleen onzekerheid en frustratie in het gebied, maar zo langzamerhand ook een bepaalde mate van ongeduld. Zowel bewoners als de bouwsector willen verder, willen doen. Met het event Thoes hopen de initiatiefnemers samen met de bouw en bewoners een positief tegengeluid te kunnen bieden.

Over Thoes

Thoes is een informatiemarkt voor Groninger huiseigenaren die hun opties willen verkennen. Met stands, lezingen, workshops en expedities in de regio over (ver)bouwen, versterken en verduurzamen van hun huis én informatie over de financiële regelingen die hiervoor zijn. Zo stelt Annemarie Heite haar huis open, houdt professor Ihsan Bal een lezing over aardbevingen en geven bewonersgroep ‘Stark en Fier Eemsmond’ en Kenniscentrum Noorderruimte van de Hanzehogeschool praktijkworkshops over het verduurzamen van je huis én van het gas af gaan.

Vanuit de kracht van de regio en de behoefte een platform te bieden aan de Groningers, organiseren BuildinG, Groninger Dorpen, Bouwend Nederland, EBG, Coalitie Gezond Wonen, EPI-kenniscentrum, Rabobank en hoofdsponsor QuakeShield Thoes, waar bewoners en bouw elkaar ontmoeten. Door Groningers, voor Groningers.

Kijk voor meer informatie over Thoes en het programma op de website: www.thoes-groningen.nl. Volg al het nieuws via Facebook en Twitter!