Veendamse oefent voor Groningen Swim Challenge

VEENDAM - De stichting Groningen Swim Challenge organiseert elk jaar de zwemestafette van Zoutkamp door het Reitdiep naar de stad Groningen.

Naast het aangaan van de sportieve uitdaging halen de deelnemende teams ieder jaar een flink bedrag op voor het UMCG Kanker Researchfonds.

Zaterdag 25 augustus vindt de vijfde editie plaats en wordt het eerste lustrum gevierd. Onder begeleiding van boten met vrijwilligers, coaches en schippers gaan 32 teams in estafettevorm de ruim 33 kilometer tot de Oosterhaven in Groningen zwemmend volbrengen. iedere zwemmer legt ongeveer 8 kilometer af. Noorderpoort Groningen gaat voor de derde keer meedoen met de Groningen Swim Challenge. Met als teamleden Diede de Haas, Wijbren de Jong, Anneke Bontes, Gerty Geling, Suzanne Prijs, Ellen Hovenkamp en de Veendamse Margriet Bieze.

De achtienjarige Margriet begon op haar vijfde met zwemmen. Na wat omzwervingen bij verschillende zwemclubs is ze nu lid van Zwemclub de Inktvis in Hoogezand. „Het is voor een goed doel en zwemmen ligt mij”, vertelt Margriet die een opleiding tot verpleegkundige volgt. „Ik zwem samen als enige student met de leraren. We wisselen elkaar elk half uur, of om het kwartier af.”

Op initiatief van Margriet gaf zwemkampioen Alexander Hulleman een zwemclinic aan het team in Borgerswold. Hulleman is eigenaar van Sport Active Nederland die in binnen en buitenland allerlei trainingen verzorgt voor duursporters. „Margriet heeft me gevraagd of ik haar wilde helpen met de sportieve uitdaging voor het goede doel. Het openwater zwemmen is iets anders dan het zwembad zwemmen. Je moet met een wat hoger armtempo draaien en je kunt iets minder lange slagen maken door tegenwind en stroming. Om in Groningen te komen moet er tegen de stroom in worden gezwommen. Dat maakt het extra zwaar. Je moet ook navigeren, want er is geen zwarte lijn op de bodem. Je moet van A naar B zwemmen, en hoe zorg je dan dat je niet in het riet raakt?”

Margriet heeft tijdens de Pinquin 1-uursestafette in Hoogezand bijna 200 euro binnengekregen. Het totale team heeft met verschillende activiteiten en uit verscheidene donaties al 5579 euro opgehaald. Ook zijn er persoonlijke bedragen binnengebracht van familie en kennissen. Met dit alles staan ze momenteel als eerste in de top drie.

Met alle teams heeft de Swim Chalenge momenteel als tussenstand 36.745 euro op de teller staan. In 2017 was na de afloop van de zwemestafette een voorlopige recordopbrengst van 140.000 euro bekendgemaakt.