Leesbeest genomineerd

VEENDAM - Jolanda Robben is door het Bibiotheekblad genomineerd als beste bibiothecaris van het land. Ze werkt bij Biblionet Groningen als adviseur Taal als Basis en bij Bibliotheek Veendam.

Jolanda! Hoe is het zo gekomen?

,,Dat is nog een mysterie. Je moet worden voorgedragen en ik heb begrepen dat mijn werkgever, Biblionet Groningen me niet heeft opgegeven.”

Oke, dus je eigen baas zit er niet achter...

,,Nee daar moeten we het nog wel over hebben. Nee hoor, het is mooi dat in het land opgepikt wordt waar we mee bezig zijn. Met name ons project Scoor een Boek is landelijk gegaan, daar kan het mee te maken hebben.”

Scoor een Boek is echt een hit?

,,Ja. We hebben als bibliotheek de koppeling gemaakt met de eredivisieclubs. Dat is opgevallen, omdat het een combinatie is die niet voor de hand leek te liggen voor heel veel bibliotheken. Die combinatie geeft een heel andere energie en trok de aandacht. Het idee is dat schoolklassen dit project negen weken doen. Er komt een poster te hangen in de klas en als de leerlingen een boek hebben gelezen dan mogen leerlingen er over vertellen en plakken ze een voetbal op de poster. Een speler van FC Groningen is het gezicht van het project.”

Komt die voetballer dan in de klas?

,,Nee, dat kan allang niet meer. Toen we in 2012 begonnen was de selectie van Veendam er nog bij betrokken, die zijn toen de klassen langsgegaan. En dat was toen al een hele organisatie. Maar inmiddels hebben we in heel Groningen 270 groepen die eraan meedoen. Dus de voetballers van FC Groningen zijn er nu via een video bij betrokken.”

En dit is natuurlijk landelijk makkelijk over te nemen. In iedere regio is wel een eredivisieclub.

,,Behalve in Zeeland. Maar verder overal inderdaad. Er doen landelijk nu 11.000 leerlingen mee aan dit project en zes eredivisieclubs.”

Wat lees je zelf eigenlijk graag?

,,Ik beschouw mezelf nog steeds als jeugdbibliothecaresse, dus veel jeugdboeken. Maar momenteel ligt op mijn tafel ook een boek van de architect Aad Vos. Dat boek gaat over plekken in de stad die voelen als een huiskamer, maar die niet je eigen huis zijn. Dan moet ik ook denken aan onze bibliotheek in Veendam.”

De bibliotheek is allang geen leenfabriek meer he?

,,Nee, zeker sinds we sinds september een nieuwe bibliotheek hebben gekregen. Je ziet soms hele gezinnen die hier de hele middag doorbrengen. Dat komt ook omdat we allerlei activiteiten organiseren. Het gaat niet alleen meer om het boek. Het boek is een middel om de mensen toegang tot taal en tot informatie te geven. Uiteindelijk drait het daar om.”

Jolanda Robben

Jolanda Robben zet zich in op het gebied van leesbevordering en 21-eeuwse vaardigheden, ontwikkelt en coördineert programma's voor peuterspeelzalen, kinderopvang, basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Ze stond aan de basis van het leesbevorderingsproject Scoor een Boek.