Girlpower op de Westerschool

WILDERVANK - Donderdag was het voor de leerlingen van groep 8 van de Westerschool in Wildervank een spannende dag. Hun afscheidsfilm Girlpowerrr ging in première bij Parkzicht.

De leerlingen, gekleed in stijl, werden als echte filmsterren met de limousine opgehaald. Opgewacht door ouders, opa’s, oma’s en andere bewonderaars.

De laatste jaren is het een traditie geworden dat de leerlingen uit groep 8 afscheid nemen van hun basisschooltijd middels een film. Een film, waarvan ze zelf het thema bedenken en het script bepalen. Dit jaar is dat uitgemond in de film Girlpowerrr, waarbij een groep stoere meiden de film domineert.

Al na de kerstvakantie was een projectplan voor de film opgesteld. Er was een ideeënbus geplaatst voor het indienen van ideeën over de film en het verhaal. Stichtingen voor cultuureducaties zijn benaderd, en uit crowdfunding werd geld binnengehaald voor een filmploeg. Daaruit kon ook de limousine worden betaald.

De leerlingen, verdeeld over werkgroepjes, hebben veel zelf georganiseerd. De toegangskaartjes zijn zelf ontworpen, en zelf aangeboden aan de drukkerij. Bedrijven zijn benaderd voor donaties, en winkels voor goody bags voor de vips. Er was een groepje dat een afscheidslied had gemaakt. En een groepje dat zelfgemaakte werkjes heeft gemaakt voor een veiling.

Van het door de leerlingen bedachte scenario heeft een regisseur het filmscript gemaakt en de locaties erbij gezocht. Beelden zijn onder andere gemaakt in een fitnesscentrum, in Borgerswold, bij een botenbedrijf, bij ouders thuis en uiteraard op school.

De film handelde over het zich achtergesteld voelen van de 21 jongens in de klas, tegenover het voortrekken van de acht meiden door de juf. Met een gijzeling van de meiden door een minderheid van de jongens en een bevrijdingsactie van de overige jongens. Vervolgens werd de juf gegijzeld omdat zij de aanstichtster zou zijn van het voortrekken. ,,Wij doen dit ook omdat kinderen op deze manier leren organiseren. Zelf dingen leren regelen, het maken van een plan van aanpak en samenwerken. Al deze verschillende disciplines komen erin naar voren”, vertelt juf Marieke.

Door Henk Drenth